БОЛЕСТТА НА ХАШИМОТО УНИЩОЖАВА ДО 80% ОТ ЩИТОВИДНАТА ЖЛЕЗА ПДФ Печат Е-мейл
Написано от admin   

 

Какво е Хашимото?

Болестта на Хашимото е автоимунно заболяване на щитовидната жлеза. Към днешна дата медицината не е открила пълно лечение на Хашимото и затова лечението е доживотно, като има за цел да поддържа функцията на щитовидната жлеза.

По-правилно е болестта да се нарече болест на Хашимото или синдром на Хашимото. С времето обаче заболяването придобива наименованието на своя откривател и много хора го наричат просто Хашимото. Най-просто обяснено болестта на Хашимото представлява развитие на хроничен възпалителен процес, който унищожава тъканта на щитовидната жлеза. Щитовидната жлеза е най-голямата ендокринна жлеза с вътрешна секреция. Тя е отговорна за въглехидратния, белтъчния и липидния метаболизъм в организма, а от там и за почти всички процеси, протичащи в тялото ни. При заболяване от болестта на Хашимото може да се достигне до унищожаване на почти 80% от щитовидната тъкан. В резултат на това се влошава здравето и качеството на живот на заболелия човек, пише rozali.com

Какви са причините за заболяване от болестта на Хашимото?

Трудно е да се определи точната причина. Според някои специалисти стресът е ключов фактор, който отключва смущенията във функцията на щитовидната жлеза, а от там и заболяване от Хашимото. Възможно е болестта да се появи и в следствие на лечение от друго заболяване, при което болният се е подлагал на лъчелечение или друг вид облъчване. Не са малко и защитниците на тезата, че болестта на Хашимото е в следствие на генетичен дефект, който се отключва в определен момент.


Какво може да подскаже, че имате Хашимото?

Първоначално болестта на Хашимото може да няма никакви симптоми. Един от първите признаци е проблем с преглъщането, леко подуване и дискомфорт в областта на шията. Постепенно се появяват типичните проблеми, които съпътстват заболяванията на щитовидната жлеза – лесна уморяемост, разсеяност, липса на енергия, напълняване, отслабване на паметта, стягане, понякога дори леко душене в областта на шията, болки в мускулите и ставите, сърцебиене, шум в ушите, изпотяване, подпухване.

Как се поставя диагноза  за болестта на Хашимото ?

За диагностициране на Хашимото трябва да се премине ехографско изследване, преглед при ендокринолог, изследвания на кръвта и хормоните.

Как се лекува Хашимото?

След поставяне на диагнозата, традиционно се започва лечение с тиреоидни хормони за няколко месеца. След това се преминава към пожизнено медикаментозно лечение, което включва различни медикаменти, предписани от лекуващия лекар. В някои случаи може да се пристъпи към оперативна намеса. Медицината не е достатъчно напреднала в разработка на успешни лечебни методи за Хашимото. Според някои лекари прилаганото лечение не е правилно, тъй като предизвиква множество странични ефекти, които увреждат други органи. Затова все повече се прибягва до нетрадиционните методи на лечение на Хашимото, каквито са импулсния метод за лечение на Хашимото и хомеопатията. Тяхната цел е да стимулират естественото възстановяване на функцията на щитовидната жлеза, което автоматично води до подобряване състояние на пациента. страдате от болестта на Хашимото, ваш личен избор е какъв метод на лечение да изберете. Най-важното е да не прибягвате към самолечение и да спазвате стриктно лекарските предписания. Не всички полезни за здравето навици действат благоприятно на здравословното състояние на болните от Хашимото хора. Преди всичко не трябва да се плашите от поставената диагноза, защото с болестта на Хашимото може да се живее напълно пълноценен живот.

Какво е болестта на Хашимото?

Болестта на Хашимото е заболяване на щитовидната жлеза. Щитовидната жлеза се намира в предната част на шията, точно под адамовата ябълка. Тя произвежда хормони, които контролират обмяната на веществата, и много други процеси в нашият организъм. Това включва процеси като сърдечната честота и колко бързо ще  се изгарят калориите в тялото. Когато страдате от болестта на Хашимото, имунната ви система започва да атакува щитовидната жлеза, карайки я да се подуе и раздразни. Когато това се случи, щитовидната жлеза не може да произвежда хормони в нормални количества както преди.


Какви може да предизвика Хашимото?

Болестта на Хашимото е автоимунно заболяване. В нормални обстоятелства антителата, произвеждани от имунната система помагат за защитата на тялото срещу вируси, бактерии и други чужди вещества и тела. Автоимунно заболяване е, когато имунната система произвежда антитела, които атакуват тъканите на тялото и/или органите. При болестта на Хашимото, антителата атакуват щитовидната жлеза=

Какви са най-честите симптоми на Хашимото?

Много хора, които страдат от болестта на Хашимото нямат видими симптоми. С напредването на болестта симптомите, които се проявяват са сходни с хипотироидизъм (понижена функция на щитовидната жлеза). Това е така, защото атаката на антителата върху щитовидната жлеза я кара да произвежда по-малко хормони. Симптомите на болестта на Хашимото, включват:

- Умора

- Неочаквано покачване на теглото

- Повишена чувствителност към студа

- Мускулни болки, спазми, болезненост или скованост

- Болка, скованост на ставите или подуване на ставите

- Бледа, суха кожа

- Подпухнало лице

- Дрезгав глас

- Запек

- По-тежки от нормалните менструални цикли при жените

- Повишен холестерол в кръвта

- Депресия

- Видимо разширение/подуване на щитовидната жлеза

- Забравяне, проблеми с паметта

Какво може да ви накара да предположите, че имате болестта на Хашимото?

- Прави се физически преглед при лекар  за  да се провери дали щитовидната жлеза е уголемена(с увеличени размери).

- Кръвен тест може да покаже дали щитовидната жлеза не работи правилно. Чрез него се измерват нивата на хормоните (като тиреотропин, който стимулира и контролира отделянето на тироидни хормони)  и така се определя дали има наличие на болестта на Хашимото.

- Също се прави тест за нивата на хормоните Т3 и Т4 отделяни от щитовидната жлеза.


Кои хора за застрашени от болестта на Хашимото?

Въпреки, че болестта на Хашимото може да засегне хора от всички възрасти, тя се проявява най-често при жени, които са между 30 и 50 годишна възраст. Ако някой в семейството ви е имал заболяване на щитовидната жлеза, може да имате повишен риск от болестта на Хашимото.

Лечимиа ли е болестта на Хашимото?

За Болестта на Хашимото няма лек за съжаление. Въпреки това, Вашият лекар може да лекува увредените функции на щитовидната жлеза за да сведе до минимум отрицателните дългосрочни ефекти.

Как се лекува болестта на Хашимото?

Лечението на болестта на Хашимото се извършва чрез приемането на синтетичен хормон на щитовидната жлеза , които се приема ежедневно в таблетна форма. Това лекарство ще регулира нивата на хормоните и ще върне метаболизмът ви към нормалните граници. То също така ще намали липопротеините с ниска плътност (LDL) холестерол и може да помогне за нормализиране(отслабване) на теглото. Синтетичните щитовидни хормони могат да заменят успешно хормоните на щитовидната жлеза, които тялото обикновено произвежда. Колко дълго трябва да приемате лекарството ще зависи от резултатите от кръвните ви тестове. За повечето хора, приемането на синтетичните хормони на щитовидната жлеза не причинява никакви проблеми, коментира zdraventer.com.

Правете редовни изследвания на кръвта си, за да видите дали вашата щитовидна жлеза работи нормално и така ще можете да сте подготвени и да действате навреме срещу заболяването и дори можете да предотвратите появата му. Някои лекарства, хранителни добавки и храни може да повлияят на способността на организма да усвоява синтетичните хормони на щитовидната жлеза. Посъветвайте се с вашият лекар, ако консумирате големи количества соеви продукти, приемате храни с високо съдържание на фибри или приемате други лекарства като добавки с желязо, калциеви добавки, холестирамин или алуминиев хидроксид (намира се в някои антиацидни средства).


 

Рекламата

loading...

Анкета

Обичате ли съпруга/та си?
 
loading...