КАК ДА СЕ ХРАНИМ ПРИ БОЛЕСТТА НА ХАШИМОТО? ПДФ Печат Е-мейл
Написано от admin   

Тиреоидитът на Хашимото е често срещана причина за хипотиреоидизъм. Характеризира се с възпаление на щитовидната жлеза.

Това е автоимунно заболяване, при което имунната система атакува щитовидната жлеза като чужда тъкан. Най-често се среща при жени в средна възраст и често се проявява заедно с други автоимунни заболявания като диабет тип 1 и цьолиакия. В кръвта на болните се установяват повишени стойности на антитела срещу ензима ТИРЕОИД ПЕРОКСИДАЗА. Този ензим е с белтъчна структура и работи в щитовидната жлеза. В резултат на взаимодействието на антителата с ензима, се развива възпалителен процес, който води до разрушаване на жлезата и се развива хипотиреоидно състояние. В повечето случаи прогнозата е добра.

Диетата при Автоимунния тиреоидит на Хашимото е от първостепенно значение, тъй като имунната защита на организма е разстроена, а с храната могат да се внесат много алергени /вещества, които предизвикват алергична реакция и влошават функцията на определени органи, системи или целия организъм/.

Изключително важно е менюто да не съдържа храни с консерванти – когато се пазарува, внимателно да се четат етикетите. Месото, плодовете и зеленчуците се изкисват за 15 минути в подсолена вода – на 1 л. вода-1 ч.л.сол.


Как да нормализираме функцията на щитовидната жлеза с храна?

За нормализиране на функцията на щитовидната жлеза е много важно да се приемат достатъчно протеини, тъй като протеините/белтъците/ са необходими за синтезирането на щитовидните хормони и транспорта им  до всички тъкани в човешкия организъм. Най – благоприятният начин да се набавят протеини е с консумацията на:

– ядки

– месо, предимно риба

– яйца

– киноа

Друга много важна част при спазването на подходящия хранителен режим е да се приемат достатъчно мазнини, имащи съществена роля за поддържането на нормално хормонално равновесие. Здавословен източник на мазнини са:

–зехтин

-ленено масло и семе

-ядки

-пълномаслени сирена

-извара и мляко

-продукти с кокосово масло

Какво да не хапваме при болестта на Хашимото?

Няма категорични резултати от изследвания, но се приема, че е добре болните от Хашимото да ограничават консумацията на храни, съдържащи глутен./ Глутенът е протеин, който се намира в пшеницата, ръжта, ечемика и овеса. Един от всеки триста човека на възраст между 30 и 45 години развива непоносимост към глутена, а проявените симптоми при две трети от засегнатите са толкова слаби, че не се търси специализирана помощ./ Причината за това се обяснява със структурното сходство между  антигените на глутена и паренхима/тъканта/ на щитовидната жлеза, поради което антиглутеновите антитела атакуват и клетките на жлезата, разрушават ги, а това намалява нейната функционалност.

Храни, които са много полезни и които се препоръчват при диета без глутен са:

Киноа – Киноата е една от най-важните зърнените култури, най-вече заради високото съдържание на незаменими аминокиселини, висока протеинова балансираност и липсата на глутен. Съдържа всички незаменими аминокиселини, въглехидрати, мазнини, витамини, минерали, желязо, калций, магнезий, скорбяла, захари и растителни влакна.

Амарант, известен още като Петльов гребен. Тези семена също съдържат всички незаменими аминокиселини, като преобладава аминокиселината лизин, която има съществена роля в регенеративните /възстановителните/ процеси.


Кафявият ориз е една от най-препоръчваните храни като основен източник на въглехидрати при безглутеновото хранене.

Елдата е също хранителен продукт, които не съдържа глутен. Тя е много полезна поради високото си съдържание на магнезий, необходим за правилната функция на щитовидната жлеза.

Чиа Чиа – растение, познато още от древни времена, като за първи път е култивирано от ацтеките. За храна се използват семената.

Плодове и зеленчуци – изключват се само тези, които са богати на гоитрогени.

Гоитрогените са вещества, които блокират усвояването на йод, необходим за нормалното функциониране на щитовидната жлеза и синтеза на трийодтиронин/Т3/ и тетрайодтиронин/тироксин, Т4/.

Продукти богати на гоитрогени са: зеле, ряпа, броколи, карфиол, маруля, брюкселско зеле, къдраво зеле, алабаш, репи, просо, спанак, ягоди, праскови, фъстъци, кедрови ядки и соя. Топлинната обработка прави гоитрогените безвредни.

Кафе – не се препоръчва. Добре е да се намали количеството на приеманото кафе или да се спре. Кофеинът стимулира отделянето на големи количества кортизол – хормон на надбъбречната жлеза, който при по-високи нива подтиска функцията на щитовидната жлеза и води до намаляване на нивото на тироксина и трийодтиронина.

Освен това, когато кафето е прието веднага след приема на Л-тироксина /хормонозаместващ медикамент за лечение на хипотиреоидизъм, то пречи на абсорбцията на лекарството.

При малка част от болните  с тиреоидит на Хашимото се  наблюдава хиперфункция на щитовидната жлеза. Състоянието се нарича  хашитоксикоза. Понякога болните преминават от хипо в хиперфункция. Ето защо са необходими консултации с лекар при всяка промяна в състоянието и 3-4 пъти годишно проследяване на хормоните.


Хранителни добавки при болестта на Хашимото

Някои от ключовите витамини и минерали облекчават симптоматиката и забавят прогресията на автоимунният тиреоидит. Калцият трябва да се приема в доза 1g дневно и да има минимум 4 часов интервал между неговият прием и приемът на Euthyrox, за да не нарушава резорбацията на последния. Болните с тиреоидит на Хашимото трябва да приемат също така мед, йод, желязо, магнезий в доза 200-600 mg дневно, селен 200 mcg дневно, Vit A 10 000-25 000 IU дневно, Vit C 1-3g дневно, Vit B complex 50-100 mg дневно, Vit B2 15 mg дневно, Vit B3, Vit B6 25-50 mg дневно, Vit B12, Vit D, Vit E 200-800 IU дневно, цинк 30 mg дневно. Омега 3 мастните киселини притежават противовъзпалително действие и подпомагат правилното функциониране на имунната система. Маслото от вечерна иглика подпомага естествения хормонален баланс; Келп, като естествен източник на йод, и спирулината също нормализират функцията на щитовидната жлеза.

Източник: revita.bg

 

 

Рекламата

loading...

Анкета

Обичате ли съпруга/та си?
 
loading...