ПАНИЧЕСКОТО РАЗСТРОЙСТВО. ПРИЕМЕТЕ ГО, ЗА ДА СЕ ОТЪРВЕТЕ ОТ НЕГО ПДФ Печат Е-мейл
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
Психично здраве - Паническо разстройство
Написано от admin   

 

 

Как да се отнасяме към паническото разстройство?

Помагате много на вашата психика, ако успеете да приемем паниката такава, каквато е, с усещанията и мислите, които тя предизвиква във вас. Нуждаете се от това   признание пред себе си. Признанието, че страдате от това заболяване и сте готови да  започнете да се справяте с него ще ви даде сила  на човек, който е поел своята отговорност. Вие се нуждаете да бъдете искрен със себе си, без това да предизвиква срам. Нуждаете се да споделяте не само със себе си, но и с вашите близки, за онова, което изживявате. Ако се криете и подтискате всичко това,  този  факт само ще ви изолира от останалите. Говорейки с другите, вие може да изхвърлите част от усещането си за другост,  което изпитвате, поради паническите кризи.

Дълбоко в сърцето си, осъзнавате, че няма да умрете или да полудеете, докато изживявате поредната криза. Когато това осъзнаване може да осъществитe  по средата на поредната атака, ще успеете да прекратите по-нататъшното й ескалиране.

Как ще промени развитието си паническото разстройство, в момента, в който го допуснем?

Веднъж приели, че паническите кризи са нещо, което няма да ви убие, ще дадете начало на разгадаването на корените на останалите симптоми и причини, които стартират състоянието.

Паническите атаки не ви унищожават, затова опитайте да не изпадате в ужас, когато  те започнат. Не се депресирайте, когато не успявате да ги овладеете.  Атаката утихва и идва време, когато  ще си дадете отговор,  какво я е предизвикало.

Позволете си да се страхувате от паническото разстройство, а не да чистите тази мисъл от главата си

Следващите думи може да ви се сторят не съвсем в ред, но  се опитайте  да ги анализирате.

Започнете да приемате факта, че страха е нещо нормално, както и паническите кризи.Мислете по следния начин, днес имах криза, но следващата ще бъде  много по-слаба от настоящата

Като се връщате в предишните си кризи, ужасяващите  симптоми  са присъствали и тогава, нали, но въпреки всичко сте оцелели?

Например, когато кризата започне, поемете дълбоко въздух, и бавно издишвайте, така  симптоми ще намалеят.

Друг успешен трик е, ако вземете книжно чувалче и започнете да дишате и издишвате в него, кризата също намалява.

Когато не допускате мисълта за съществуването на паническо разстройство и го игнорирате, то форимра нови симптоми

Когато приемете паниката като факт, вие ще допускате и възможността тя да се явява. Приели тази реалност, вие ще знаете, какво се случва с вас, а оттук и страхът ще отслабва.

Вече ще знаете, че тя не убиват - единствено създава  сериозен дискомфорт за известен период от време. Вие ще снижите силата на усещането, наречено "страх от страха", защото започвате да го контролирате полека-лека, дори само като го разконспирирате, разбирайки какво представлява той. И така, постепенно страхът ще отстъпва завзетите  територии, и  няма да  има с какво да ви изненадва, тъй като ще е изчерпал триковете си.

 

 

Рекламата

loading...

Анкета

Обичате ли съпруга/та си?
 
loading...