Нихал Колдаш, Фюсун от "Вътрешен човек", освен актриса е и театрален режисьор

Оценете статията
(1 Оценка)

 

Талантлива турска актриса и театрален режисьор Нихал Колдаш с дългогодишен опит на сцената и на екрана

В хитовия сериал "Вътрешен човек" Нихал се превъплъщава в образа на Фюсун, майката на Сарп и Мерт. Нихал вдъхва магнетичност и дълбока изразителност на своя персонаж. Актрисата майсторски успява да предаде на зрителя болката, страданието, както и вярата на Фюсун в щастливата развръзка за двамата й синове. Нихал е известна на българската публика с ролята на Сърма от популярната телевизионна поредица "Изкушение", където си партнира с прочути имена като Хазал Кая, Небахат Чехре, Аслъ Тандоан и Еркан Джан. Нихал Колдаш е родена пред 1956 г. в Истанбул. Нихал Колдаш завършва престижния Робърт Колидж, а през 1982 г. висшето си образование по актьорско майсторство в Академията по изкуства. В продължение на две години е стажант, след което е актьор и режисьор в театралната работилница „Бипсак", където през 1997 г. тя поставя пиесата „Паркирането забранено" на Хайнер Мюлер.

Две години по-късно с пиесата „Истории за жаби" по Арнолд Нобел Нихал участва на 11-ия международен театрален фестивал в Истанбул.Актрисата се изявява в множество постановки по произведения на чужди автори, между които и „Попковникът птица" на българския драматург Христо Бойчев, поставена вече на повече от 40 международни сцени.

Кариерата й в телевизията започва през 1989 г. със сериала „Ппанина". Заглавията, с които печели популярност в киното, са игралните филми „Игра на справедливост", „Невинност", „Мустанг" и „Кума". През 2011 г. Нихал е наградена с приз за най-добра поддържаща женска роля, а през 2015 г. получава наградата за най-добра актриса на 22-рия международен филмов фестивал в Адана.


Нихал се ангажира с проекти, свързани с изработката на декор и дизайн на костюми. Продуцент е на документални и игрални филми. Водеща е на програмата „Когато светлините угаснат" по Сапаl D. Актрисата се включва в редица начинания с историческа, културна и религиозна насоченост в областтана изобразителното изкуство. Координатор е на изложби в Измир, Брюксел и Абу Даби, както и дизайнер в прочутия музей „Сабанджъ".


Източник: "ТвСага"


Рекламата

loading...

Кой е онлайн?

В момента има 21 посетителя в сайта

Анкета

Обичате ли съпруга/та си?
 
loading...