Йълдърай Шахинлер: Алънак е хамелеон, който оцелява във всякакви ситуации

Оценете статията
(1 Оценка)

„Алъянак всъщност е фамилията на героя, но всички го наричат така, все едно това е прякорът му. За зрителите Алъянак се превърна в нарицателно за лицемерие и подлост - почитатели са споделяли с мен, че шефовете им са ги наричали „Алъянак”. Героят ми се адаптира към всяка ситуация, но винаги е готов за бягство, постоянно се чувства преследван. Наблюдавам внимателно животинския свят и Алъянак ми прилича на онези животни от документалните филми на „Анимал планет", които вечно са нащрек и се оглеждат за големи хищници, готвещи се да ги нападнат. Алъянак е дребен престъпник, който се подчинява на по-силните от него и показва покорство и вярност, но във всеки момент може да смени господаря си, за да оцелее. Ако Джелял е лъв, Алъянак е чакал, които се храни с остатъците от плячката на по-едрите хищници", споделя изпълнителят на ролята Йълдърай Шахинлер.

Българските зрители го познават като Метин Сьонмез от криминалната поредица „Тайни", но в родината си той е известен преди всичко като изтъкнат театрален актьор. Едва с участието си във „Вътрешен човек" Йълдърай става популярен сред телевизионните зрители. „Всеки понеделник, когато се излъчва сериалът, хиляди зрители очакват какво ще се случи с Алъянак : и дали ще успее да оцелее. Героят ми се превърна в любимия злодей : на Турция, защото успях да го иронизирам и да му придам комедиен нюанс. Нашите сценаристи, които са изключително опитни професионалисти и работят много бързо, увеличиха обема на ролята и запазиха героя жив до финала на поредицата. Понякога ми става неприятно, когато почитатели на поредицата ме питат къде съм се крил през всичките тези години. Отговарям им, че повече от З0 години работя в театъра и съм печелил награди. Каня ги да дойдат да ме гледат в представления, защото вярвам в социалната сила на театралното изкуство. В салона всички зрители са равни, никой не е пренебрегнат и най-важното - заедно сме, чувстваме се като общност и общуваме със сцената и помежду си."

Йълдърай Шахинлер е роден на 7 февруари 1966 г. в Истанбул. На 18 години постъпва в Градския театър, където изпълнява множество роли на сцената и режисира представления. Дебютира в телевизията с комедийния сериал "Айашлъ и наемателите му" (1989). През 1998 г. се снима за първи път в киното в социалната драма "На борда", която печели редица филмови отличия. През 2007 г. е един от основателите на истанбулския театър „Халк". Паралелно с театралните си проекти продължава да участва в сериали и кинопродукции .

„За мен телевизията е само начин да допълвам бюджета на семейството си, но ролята на Алъянак наистина ми носи огромно удовлетворение. Партньорството ми с колегите във "Вътрешен човек" е истинско удоволствие." Снимачният период на "Вътрешен човек" съвпада и с много щастлив момент в личния живот на актьора, който сключва брак с по-младата от него Гизем, която ражда сина им Аксел.

В края на 90-те години актьорът, прочут със смайващите си преображения, е женен за кратко за колежката си Йешим Кочак (Гюзиде – „Чучупигата"), „Гизем настояваше да присъствам на раждането на сина ни и прекарах с нея неотлъчно 18 часа в болницата, докато Аксел се роди. Появата на сина ми даде нов смисъл на живота ми и ме накара да преосмисля цялото си досегашно съществуване. Много от ценностите ми се промениха, а професионалните амбиции-и всекидневните проблеми отстъпиха на заден план."


Йълдърай обича да прекарва свободното си време в курорта Каш на Егейско море, където е инструктор по подводно гмуркане. "В Каш успявам да се откъсна от напрежението на Истанбул и да се отдам на тишината на морското дъно. Бенсу Сорал (Мелек - "Вътрешен човек") е една от ученичките ми по подводно гмуркане и оттогава винаги ме нарича "татко". Много съм щастлив, че мога да разкрия пред други хора красотата на подводния свят."

loading...

Източник: "ТвСага"


Рекламата

loading...

Кой е онлайн?

В момента има 117 посетителя в сайта

Анкета

Обичате ли съпруга/та си?
 
loading...