Вторник, 18 Януари 2011 12:09

КАМЪНИ В ПИКОЧНИЯ МЕХУР НА КУЧЕ

Оценете статията
(0 оценки)

Утайка и камъни в пикочния мехур на куче

Кучета от всички породи и възрасти могат да страдат от образуване на утайка (кристали) или камъни (уролити) в някоя част на отделителната система, те обикновено се образуват в пикочния мехуp и слизат надолу по уретрата, ако настъпи запушване, то може  да предизвика болезненост и дори да застраши живота на кучето.

Лечение на заседнал камък в уретрата на куче

Лечението на това състояние включва премахването на първопричината и намаляване или предотвратяване на образуването на седименти чрез промени в хранителния режим. Антибиотици се прилагат, когато причината за страданието е някаква инфекция. Кучето трябва също така да бъде насърчавано да приема повече вода. Най-лесният начин да осигурите това е да замените сухата храна с влажна.

Как се установява заседнал камък?

Ако камъните са с големи размери, те могат да бъдат установени при прегледа на корема, или чрез рентгенографско или ултразвуково изследване. Големите уролити или тези, запушващи уретрата, се отстраняват хирургично, запушване на урuнарнuя mpakm при куче болката е явна. То се напряга, издава стонове, проявява безпокойство и не може да отдели никаква урина. Ако не му се обърне внимание, може бързо да се развие клиничен шок. Това състояние е опасно за живота и ако кучето ви показва симптоми на запушване, трябва спешно да потърсите лекарска помощ. Повечето от запушванията са причинени от камъни, Заседналите камъни в уретрата зад костта на пениса са най-чести, но задържане на урина може да настъпи и при проблеми с простатата, тумори и увреждания на гръбначния мозък.

Манипулации при ветеринаря при заседнал камък

Ветеринарят ще се опита да избута камъка назад към пикочния мехур с помощта на катетър, Ако е невъзможно, препълненият пикочен мехур се освобождава от урината през игла, въведена в него през коремната стена. Понякога за отстраняване на запушващия кaмък се налага хирургична намеса.

Приложен видео файл

Галерия


Рекламата

loading...

Анкета

Обичате ли съпруга/та си?
 
loading...