ЗАПЕК ПРИ КУЧЕТА

Оценете статията
(0 оценки)

Какво представлява запека при кучета?

Запекът не е рядко явление и обикновено преминава за един до два дни. Към сериозните причини за появата му спадат изяждането на несмилаеми материали, нервните разстройства, непроходимостта на стомашно-чревния канал, болката и обезводняването.

Причини за запек при кучета

Понижената активност и слабият мускулен тонус при старите животни могат да причинят запек. Ако кучето ви страда от свързан с възрастта запек:

  • Прибавяйте към храната му равно количество вода, като я оставите 20 минути, за да се поеме. Така ще увеличите приема на течности.
  • Извеждайте често животното, като по този начин увеличавате възможностите да дефекира;
  • Давайте на кучето краве мляко - естествен лаксатив - или използвайте леки продукти, като лактулозата, според указанията на ветеринарния лекар.

Още причини за запек при куче

Запушването на ректума може да доведе до запек или поява на лентовидни изпражнения. Увеличаването на простатата, например, може да възпрепятства нормалното преминаване на изпражненията. Перинеална херния настъпва, когато, поради слабост в стената на ректума, се получи издуване. Изпражненията се отклоняват от правото черво и се натрупват в това издуване, като разширяват ректума и водят до настъпване на непроходимост.

Лечение на запек при куче

Целта на лечението е да се премахне запушването. При кучетата с уголемена простата се дават лекарства за връщането и до нормалните размери или се прилага кастриране. При херниите се прилага хирургична намеса.

Приложен видео файл

Галерия


Рекламата

loading...

Анкета

Обичате ли съпруга/та си?
 
loading...