Четвъртък, 20 Януари 2011 13:25

БРЕМЕННОСТ ПРИ КУЧЕТА

Оценете статията
(0 оценки)

 

Какво се случва в организма на  женското куче?

След като яйцеклетките бъдат отделени от яйчниците, освободените от тях места започват да произвеждат прогестерон, хормона на бременността. Този хормон е отговорен за настъпването на редица прояви, като майчиния инстинкт и секрецията на мляко. 

Как се диагностицира бременността на кучетата?

При другите животински видове наличието на прогестерон в урината е знак за истинска бременност, но тъй като той винаги присъства след овулацията в урината или кръвта на женското куче, не може да бъде използван като критерий за бременност. Кръвните тестове са най-практичният начин  да се различи истинската от фалшивата бременност е или ветеринарният лекар да направи преглед за наличие на развиващи се плодове, или ултразвуково изследване.

Рискове по време на 6ременността

Опасността за неродените кученца е най-голяма през първите три седмици от развитието им в утробата, както лекарства, така и инфекции могат сериозно да нарушат нормалното им развитие. При раждането кученцето унаследява защита срещу заболяванията, с които се е срещала майка му.

Ако тя е била ваксинирана срещу гана, например, майчините антитела срещу това заболяване се предават на кученцето с първото майчино мляко - коластрата. Кучетата трябва да се ваксинират преди да забременеят, за да се увеличи пасивната защита, която те предават.

За разлика от хората обаче положението на кученцето в утробата оказва  влияние. Матката на кучето има два отделни "рога" и плодовете се развиват подредени един след друг във всеки от тях. По-вероятно е кученцата средата на всеки маточен рог да получават по-добро изхранване от тези, които са в двата му края.

"Съседството" на кученцата в матката също може да повлияе тяхното развитие. Развивайки се, тестисите на мъжкото кученце пулсово секретират хормона тестостерон. Той достига до формиращия се мозък на ембриона, където спомага за изработването на връзките, моделиращи бъдещите мъжки характеристики, каквато е присъщата доминантност. Женски плодове, които се развиват между два мъжки, могат да се окажат изложени на малки количества тестостерон, което ги предразполага към развитие на леко маскулиризиран мозък и към по­доминираща и агресивна индивидуалност като последствие.

Женската в напреднала бременност често открива че лягането на една страна е удобен начин да се разпредели тежестта на потомството от развиващи се кученца в нейния издут корем.

 

Приложен видео файл

Галерия

Още в категорията: РАЖДАНЕ ПРИ КУЧЕ »

Рекламата

loading...

Анкета

Обичате ли съпруга/та си?
 
loading...