ПРОБЛЕМИ С ПАНКРЕАСА ПРИ КУЧЕТА. ПАНКРЕАТИТ

Оценете статията
(0 оценки)

 

 

Какви биват проблеми с панкреаса при кучета? Каква е функцията на панкреаса?

Панкреасът отделя в червата храносмилателни ензими, които разграждат храната. Недостигът на тези ензими води до метаболитни нарушения, отделянето им на друго място, освен директно в червата, причинява  силно и болезнено възпаление. Панкреасът изпълнява и ролята на ендокринна жлеза: той секретира ред хормони, включително инсулин, направо в кръвообращението. 

Какво представлява острия панкреатит при кучета?

• Остър панкреатит: изключително болезнено състояние, при което се възпалява панкреасът. Страдащите от него кучета дращят по корема си, повръщат и развиват признаци на шок. В по-леките случаи животните с панкреатит показват безпокойство, като поставят предните си крайници долу в положение за почивка, но не свалят задните си части и заемат "молеща стойка". Съществени при лечението са овладяването на болката и  преодоляването на шока. Храненето се ограни­чава, с цел да се намали панкреатичната активност. Когато кучето се стабилизира, се дава храна с ниско съдържание на мазнини, обикновено по малко на чести приеми.

Кога се появява  екзокринна панкреатична недостатъчност?

• Екзокринна панкретична недостатъчност: панкреасът може да загуби способността си да произвежда смилателни ензими в случай, че настъпят разстройства във функциите на имунната система и тя атакува и разруши структурите, секретиращи тези ензими. В тези случаи кучетата ядат много, но слабеят. Те поглъщат безразборно храна и отделят сиви, подобни на кравешки, изпражнения. Такива състояния се преодоляват чрез даване на съдържащи панкреатични ензими капсули преди хранене.

Последна редакция Събота, 19 Февруари 2011 17:20

Приложен видео файл

Галерия


Рекламата

loading...

Анкета

Обичате ли съпруга/та си?
 
loading...