Понеделник, 15 Ноември 2010 11:49

ПАЛАМУД

Оценете статията
(0 оценки)

 

 

По вънщни белези паламудът прилича на скумрията. Първата му гръбна перка обаче е много по-дълга. Гърбът е синкав с тънки успоредни ивици, а коремът - сивкав. Устата е гояма с остри конически  зъби. На дължина  достига до 85 см, а на тегло - до 7 кг.

Паламудът е топлолюбива морска риба. Зимата прекарва в Мраморно море, а напролет навлиза в Черно море. Половата зрелост настъпва на две, рядко на една година. Изхвърлянето на хайвера става на порции през втората половина на Май до началото на август ­най-усилено през юни в крайбрежните зони  в централната, северозападна и североизточна част на Черно моpe при температура на водата 18 – 25 гряд,ся Целзий. Яйцата се излюпват за 1,5-2 деноноuщя.

Паламудът е голям хищник. Той преследва стадата на хамсията, цацата, скумрията, сафрида и др. Храни се усилено и бързо нараства. В края на първото лято малките имат вече дължина 40 - 44 см; в края на второто лято - до 56 см, а на 3-годишна възраст - 62 см. С увеличаване на възрастта нарастването на дължина намалява и се увеличава теглото. При есенните миграции паламудите се групират в откритите части на морето. Придвижват се със средна скорост 46 мили в денонощие.

Паламудът се лови с даляни, грибове,гъргъри др. Като топлолюбива риба той плува на повърхността на водата, а при храпене изскача над водата. Затова стадата  се забелязват лесно от корабите. У нас се ловят годишно над 2 милиона кг. Месото му е вкусно и се цени високо. Използува се в прясно, пушено и консервирано сътояние.

 


Сродни статии (по етикет)

Приложен видео файл

Галерия

Още в категорията: « СКУМРИЯ ПОПЧЕТА »

Рекламата

loading...

Анкета

Обичате ли съпруга/та си?
 
loading...