Петък, 19 Ноември 2010 16:47

ПОПЧЕТА

Оценете статията
(0 оценки)

У нас се срещат 19 вида попчета, два от които живеят само в сладки води. Те имат много общи белези. Тялото им е източено вретеновидно, покрито с дребни люспи, зрънца или е голо. Главата е голяма и месеста. Странична линия липсва, но вместо нея по главата има множество слизести канали и пори, които изпълняват нейната служба. Гръбните перки са две. Понякога първата перка е съвсем редуцирана. Коремните перки се намират на гърдите, сраснали във вид на вендуз. Чрез тях попчетата се прикрепят за скалите в прибойната зона на морето и устояват на морските вълни.

Попчетата са дънни риби. Повечето от тях обитават крайбрежната зона, като се придържат към каменисти, чакълести или пясъчни дъна. Често се намират и сред водната растителност. По време на размножителния период мъжките индивиди променят окраската си. Както цялото тяло, така и перките им добиват тъмен цвят със стоманеносинкав оттенък. Заедно с това главата им се удължава и изменя формата си; плавниците също се удължават. Хайверът си хвърлят през пролетта и лятото на купчинки по камъни, мидени черупки и други подводни предмети. Той бързо се познава по жълтия цвят. Без изключение всички попчета охраняват яйцата си до пълното излюпване на малките.

Поради малките си размери попчетата нямат особено стопанско значение. Като се има пред вид обаче, че се ловят през цялата година, то те представляват известен интерес. Използуват се изключително в прясно състояние.

Сродни статии (по етикет)

Приложен видео файл

Галерия

Още в категорията: « ПАЛАМУД ПИСИЯ »

Рекламата

loading...

Анкета

Обичате ли съпруга/та си?
 
loading...