Петък, 19 Ноември 2010 17:08

ТРИИГЛЕНА БОДЛИВКА (КЕДРИНКА)

Оценете статията
(0 оценки)

 

Тялото на бодливката е заоблено, покрито с костни пластинки. Пред гръбната перка има най-често три свободни бодила. Коремните перки също са видоизменени в бодли. Гlрез размножителния период гърбът при мъжките придобива металнозелен блясък, а страните са медножълти; коремът и главата са червени. На дължина достига до 4 см. Женските са по-едри.

Бодливката обитава както сладки води, така и морски. Среща се, макар и не така често, по цялото ни Черноморско крайбрежие, в крайморските езера, в лиманите и устията на реките Камчия, Ропотамо и Резовека. Размножителният период е през април - юни. Изхвърля хайвера си на порции в крайбрежната зона. Особено интересни са грижите на мъжкия за поколението. Преди размножителния период той построява малко кълбовидно гнездо от растителни частици, които споява със секрет, отделен от бъбреците. След построяването на гнездото мъжкият вкарва последователно няколко женски, които отлагат яйцата си в гнездото му. След това той ги опложда - всяка порция поотделно, влиза в отвора на гнездото и пази яйцата. Чрез движение на гръдните си перки той осигурява около оплодените яйца промяна на водата, като с това доставя повече кислород и подпомага развитието на зародишите. Инкубационният период протича 4 - 27 денонощия в зависимост от температурата на водата.

Бодливката се храни с плаващи ракообразни, ларви на насекоми и др. По време на размножителния период на другите риби напада хайвера и ларвите им, а понякога и собствените си малки.

Кедринката няма стопанско значение.

Сродни статии (по етикет)

Приложен видео файл

Галерия

Още в категорията: « МОРСКИ ЕЗИК КЕФАЛ »

Рекламата

loading...

Анкета

Обичате ли съпруга/та си?
 
loading...