Понеделник, 22 Ноември 2010 11:05

ЧЕРНОМОРСКА АКУЛА

Оценете статията
(0 оценки)

Тялото на черноюрската акула е източено вретеновидно. Покрито е с дребни плакоидни люспи, обърнати с шипчетата си назад. Устата е разположена на долната страна на главата и има форма на дъговидна напречна цепнатина. Очите са слабо източени по дължината на главата. На гръбната перка има свободен шип. Опашната перка е несиметрична­горната половина е по-голяма от долната. Гърбът е тъмносив, осеян с бели петна, а коремът - белезникав. На дължина достига до 150 см, а на тегло - до 12 кг.

Черноморската акула е широко разпостранена - среща се навсякъде из Атлантически и Тихи океан и моретата около тях. В Черно море е твърде обикновен вид. Движи се обикновено на малки стада, които обитават придънните слоеве на водата. Размножителният период на черноморската акула продължава от септември до ноември. По това време близо до брега - на дълбочина 25 - 40 м, тя «ражда» 16 до 32 малки. Оплождането на женските става или веднага след раждането, или през пролетта. Продължителността на инкубацията, която протича в яйцепроводите, продължава около 2 години.

Храна за черноморската акула са различните видове дребни риби­ меджид, попчета, барбуня, писии, морски езици и др. През пролетта и есента храната и се състои главно от хамсия, трицона, сафрид и даже скумрия.

За нашия риболов акулата няма стопанско значение, макар че в някои години уловът и е голям. Месото и е вкусно и се цени особено в Западна Европа. Черният й дроб е много голям - до 23% от теглото на тялото. Богат е на мазнини (до 81 %). ОТ него се извличат витамините А и Д.

Сродни статии (по етикет)

Приложен видео файл

Още в категорията: « ИЛАРИЯ МОРСКА ЛИСИЦА »

Рекламата

loading...

Анкета

Обичате ли съпруга/та си?
 
loading...