Сряда, 24 Ноември 2010 14:23

МОРСКА ЛИСИЦА

Оценете статията
(0 оценки)

Морската лисица е плоска акулова риба. Тялото и е сплеснато гръбно­коремно. Има форма на четириъгълен диск. По гръбната и коремната страна се виждат отделни костни плочки с остър връх. Устата е разположена коремно. Опашката е тънка с два странични реда от шипчета. При мъжките индивиди коремните перки са видоизменени в копулационен орган и имат доста големи размери. Окраската е променлива, но най-често гърбът е сивокафяв с големи или по-малки черни или светли петна. Коремът е бял с розововиолетов оттенък. На дължина може да достигне до 125 см, но по нашето крайбрежие се ловят обикновено екземпляри с размери до 70 - 90 см и тегло - 5-6 кг.

Морската лисица се среща край европейските брегове на Атлантически океан, Средиземно, Мраморно и Черно море. Тя е дънна риба. Образува малки стада, които обитават дъната с дълбочина 80 - 90 м През пролетта се приближава към брега във връзка с размножаването. Оплождането е вътрешно. Яйцата се отлагат по единично по подводната растителност на дълбочина 10 - 40 м. Те са обгърнати от четириъгълни хитинови капсули. Краищата им имат дълги израстъци, с помощта на които яйцата се прикрепят за подводния субстрат.

Морската лисица се храни с дънни организми - ракообразни, мекотели, червеи, дънни риби и др. Особено значение имат висшите ракообразни, които съставляват до 72% от храната и.

Морската лисица няма особено стопанско значение, макар че месото и се употребява за храна. Лови се главно през пролетта с тралове заедно с калкана. Черният дроб е богат на мазнини и се използува за добиване на витамин А и Д.

 

Сродни статии (по етикет)

Приложен видео файл

Галерия


Рекламата

loading...

Анкета

Обичате ли съпруга/та си?
 
loading...