Сряда, 24 Ноември 2010 14:31

МОРСКА КОТКА

Оценете статията
(0 оценки)

Морската котка е плоска акулова риба. Тялото е голо и гладко. Гръбната страна е леко изпъкнала, а коремната - плоска. Опашката е източена като камшик и е с остър назъбен шип. На долната му страна на надлъжни жлебове с отровни жлези. Липсват гръбна и опашна перка. Окраската на гърба е тъмносива до кафява, а коремът - бял. Дължината на черноморските екземпляри достига до 100 см, но най­често се ловят индивиди, дълги 60 - 70 см, с тегло 6 - 10 кг.

Морската котка се среща в Атлантическия океан и моретата, свързани с него. Тя е дънна риба и живее на дълбочина от 20 до 80 м. През лятото се приближава до брега, а през зимата отново се оттегля. Размножава се през юли - август. Тя е живородна. Оплодените яйца (от 4 до 8 ) се задържат в яйцепроводите. Между зародишите и майчиния организъм се образува своеобразна плацента. Чрез нея малките поемат хранителни материали от майката. Инкубацията продължава около една година.

Храна за морската котка са главно висши ракообразни, по-рядко мекотели и дребни рибки.

У нас морската котка няма стопанско значение. Освен това тя се лови в единични екземпляри в мрежите и в траловете, а през лятото - с грибовете и даляните. Черният дроб е богат на мазнини. От него се получава витамин А. В други страни морската котка се лови в по-големи количества и значението  е по-голям.

Сродни статии (по етикет)

Приложен видео файл

Галерия

Още в категорията: « МОРСКА ЛИСИЦА ЧИГА »

Рекламата

loading...

Анкета

Обичате ли съпруга/та си?
 
loading...