Сряда, 24 Ноември 2010 14:57

РУСКА ЕСЕТРА

Оценете статията
(0 оценки)

 

РУСКА ЕСЕТРА

Тялото на руската есетра е източено вретеновидно с пет реда костни плочки: един гръбен, два странични и два коремни. Между тях се наблюдават безредно разположени малки, различни по големина плочици със зърнеста или звездовидна форма. Рилото е късо и широко. Устата е на долната страна на главата. Мустачките са обли и гладки; напред достигат до края на рилото, а обтегнати назад - не достнгат устата. Опашният плавник е несиметричен. Мъжките екземпляри имат маслиненозеленикав гръб, а женските - синкавопепеляв. Коремът е бял. На дължина достига до 2,5 м, а на тегло - 12 - 24 кг, рядко 80 кг.

Руската есетра се среща в Черно, Азовско и Каспийско море, откъдето по време на размножаване навлиза в големите реки, вливащи се в тях. Половата зрелост настъпва на 9 - 10-годишна възраст при дължина на тялото около 100 - 110 см. Размножителният период е през април - май и рядко се удължава до юни. В р. Дунав хайверът се хвърля в района на Железните врати по пясъчни или чакълести дъна. В зависимост от температурата на водата той се излюпва за 2,5 - 12 денонощия. Понякога отделни екземпляри навлизат в р. Дунав година-две преди размножаването. Те прекарват периода до хвърлянето на хайвера в сладката вода, а след това се връщат в морето. Малките след излюпването също се отправят по течението на реката към морето, където се изхранват.

Руската есетра се храни главно с мекотели и ракообразни и по­рядко ларви на насекоми, които снасят яйцата си във водата.

Месото на руската есетра е вкусно и тя има голямо стопанско значение, но запасите й са значително намалели. В Черно море се лови в съвсем незначителни количества, по-голям е уловът й в р. Дунав.

Последна редакция Сряда, 24 Ноември 2010 15:04

Приложен видео файл


Рекламата

loading...

Анкета

Обичате ли съпруга/та си?
 
loading...