Петък, 26 Ноември 2010 16:13

ЧЕРНОМОРСКА ХАМСИЯ

Оценете статията
(0 оценки)

Тялото на хамсията е източено. Главата е силно сплесната странично. На дължина достига 10 - 15 см в редки случаи - 20 см, Теглото и е обикновено около 12 г.

Хамсията е стадна риба, която се придържа повече в крайбрежната зона нa Черно море, Тя е стенотермен вид и не понася температура, по-ниска от 6г радуса. Затова за зимуване се оттеглн нa юг по Kpaйбрежието на Турция, а друга част - южно от Крит. Със затопляне на водата през април край нашето крайбрежие се появяват първите cтадa, половата зрелост настъпва на 1-годишна възраст, Размножаването и започва през май и продължава до към средата на септември. Инкубацията нa xaйвeрните зърна продължава около 40 часа.

Хамсията е планктоноидна риба - oсновнатa й храна са ракообразни, но понякога поема и фитопланктон. Храни се рано сутрин и вечер. Това се дължи нa денонощните миграции на планктона.

Уловът на хамсията у нас се осъществнва главно по крайбрежието чрез грибове и даляни. Той е най-резултатен през периода от anpил до юни. Средният годишен улов е сравнително ниcък - съставя около 6,5% от морския риболов на пето място след трицоната, паламуда, скумрията и сафрида. Хамсията е вкycнa риба. Месото и съдържа голямо количество мазнини, особено през есента (до 28%). Използува се главно в осолено и консервирано състояние.

 

Приложен видео файл

Галерия


Рекламата

loading...

Анкета

Обичате ли съпруга/та си?
 
loading...