"ВЕЛИКОЛЕПНИЯТ ВЕК: КЬОСЕМ" - ПАЛАЧИТЕ СЛАГАТ ВЪЖЕТО НА ВРАТА НА ФАРИЯ, МУРАД ГЛЕДА ПДФ Печат Е-мейл

Кьосем е изложена на опасност, опитват се да я убият. Мурад наблюдава как палачите се готвят да убият Фария, но тя успява да извика, че е бременна.

Лечителката потвърждава, че е бременна. Шехзаде Касъм успява да спаси майка си от нападениетто на момичетата, изпратени от Гюлбахар Султан. На мястото на произшествието пристигат Кеманкеш и Хаджъ ага. Кьосем им казва, че убийците са изпратени от Гюлбахар, че тя е жива и че шехзаде Баязид е замесен в предателството. Тя иска да бъде проследен Баязид и така ще се разбере, къде се крие Тюлбахар.

Касъм идва в покоите на Баязид. Между тях настъпва поредната караница.

Фария казва на Мурад, че той е убил нейните чувства към него. Той й иска прошка.

Баязид моли Повелителя да му разреши да отиде на гроба на валиде. Касъм и Кеманкеш са убедени, че той отива на среща с Гюлбахар султан. Кеманкеш трябва да го проследи, за да хванат Гюлбахар.

Мурад отново се бори сам със себе си – обкръжаващите го смятат за тиранин. Силяхтар го успокояват, че всички трябва да се боят от него.

Кьосем отива към мястото на срещата на баязидд С Гюлбахар. Но Гюлбахар я няма. Между Кьосем и Баязид има неприятен разговор, в хода, на който шехздае я оскърбява. Кьосем е много разочарована, тя разбира, че между тях всички пътища са разрушени напълно.

Гюлбахар и Синан паша се договарят да замълчат за известно време.


Баязид се оплаква на Повелителя от Кьосем, като я обвинява в интриганство против него. Касъм е извикан в покоите на Султана. Той се опитва да опровергае думите на Баязид и разказва за нападението над Кьосем. Баязид твърди, че всичко това са игри на Кьосем султан, защото иска да направи Касъм старши шехзаде. Мурад разбира, че един от двата братя лъже.

Силяхтар разказва, на Повелителя за това, че Абаз Мехмет паша взима подкупи от арменския Патриарх Кеворк.

Халил паша разказва на Кьосем за един художник, които добре рисува лицата на хората. На него му е наредено да нарисува Гюлбахар султан. Той предлага да раздадат на хората портрета, за да я намерят бързо. Кьосем се съгласява и обявява награда за този, който даде информация за Гюлбахар. Наградата е 10 хиляди златни монети.

Гюлбахар влиза в заговор с персийския посланик. В замяна на финансова помощ от страна на шаха, тя обещава да аде част от територията на персите. В близко време султан Мурад тръгва на поход, но по плана на Гюлбахар, той ням ада доживее до завземането на Ереванската крепост.

На заседание на Съвета на дивана Повелителя обминява Абаз Мехмет паша в получаването на подкуп. Довеждат и партриярх Кеворк, който потвърждава за подкупите. В следващия момент убиват Патриарха, а участта на Абаз Мехмет паша ще се решава по-късно. Силяхтар става паша и везир на Съвета на дивана.

Касъм разказва на Кьосем, че Баязид се е оплаквал. Султанът не вярва, че Гюлбахар е жива. Кьосем Султан решава да действа. Тя трябва да събуди съмнения у Мурад и да ги засилва по най-различни начини. С тази цел тя отива при Мурад и му казва, че враговете му копаят гроб,а Гюлбахар е жива, Баязид се стреми към властта и е способен на всичко, за да я получи. Мурад не й вярва, но започва да се съмнява.

Убиват Мехмет паша.

Мурад назначава Фария за управител на харема. Той тръгва на поход и взима със себе си шехзаде Баязид.

Касъм докладва на Кьосем, че Мурад не й вярва и е взел със себе си на поход Баязид, а не него. Кьосем се радва на тази новина, защото е сигурна,че Мурад е взел неслучайно Баязид със себе си, защото се съмнява, че той, в негово отсъствие, може да завземе властта.

След отпътуването на Султана Кьосем се връща в двореца. Фария се мъчи да й попречи, но не успява.

Минават три месеца.

Османската войска обсажда Ереванската крепост, обстрелвайки я непрекъснато. Мурад получава писмо от шаха Софи, в което той говори, че на него не му е интересна Ереванската крепост и че може да я разруши и да избие всички жители.

Ферхат докладва на Баязид, че тази нощ епохата на Мурад свършва и че той ще седне на престола.

Един собственик на магазин казва на Халил паша, че е познал на рисунката жената от портрета. Тя често идва да пазарува при него с различни хора. Тази нощ тя отново ще дойде.

Мурад разбира, че Амир Гюне, управител на Ереван, използвайки прикритието на парламентьор, лично е идвал при него.


Хаджи ага съобщава на Кьосем Султан, че през нощта, Гюлбахар ще посети един магазин и е много удобно да бъде заловена. По време на разговора присъства Санавбер. Тя намира приближен на Синан паша Идрис ага и му предава за предстоящите действия. Този разговор слушат Фария и Мадам. Те притискат Санавбер и се опитват да разберат на кой паша тя предава тази информация.

Ферхат ага извършва нападениен над Султан Мурад.

Гюлбахар султан получава от персите 100 хиляди златни монети за да финансира държавен преврат. На изхода от магазина тя е задържана от стража на на Кьосем.

Покушението на Мурад не успява. В шатрата е убит друг вместо него.

 

Рекламата

loading...

Анкета

Обичате ли съпруга/та си?
 
loading...