"ВЕЛИКОЛЕПНИЯТ ВЕК: КЬОСЕМ" - МУРАД ПАЗИ ТРОНА, ГОТВИ СЕ ДА ПРЕМАХНЕ БРАТЯТА СИ ПДФ Печат Е-мейл

 

Ясновидски сън предсказва на Мурад, че на трона ще седне един от братята му, а Османския род няма да е продължен от него.

Кьосем разрешава на Гюлбахар да се прости с Баязид. Тя й съобщава, че по негова молба, животът й ще бъде съхранен.

След като изпълняват смъртната присъда на Баязид Ибрахим получава нервни припадъци.

Султан Мурад отново контролира всичко. Касъм настоява незабавно да свалят Мурад от власт, но Кьосем го призовава да не бърза, защото в момента всички обстоятелства работят на страната на Мурад.

Султан Мурад е недоволен от действията на Кьосем и нейното писмо към Кеманкеш, в което се казва, че в случай на смърт на Мурад, тронът трябва да вземе Касъм. Мурад още веднъж заставя Кеманкеш да се закълне във вярност към него.

Синан паша прониква в Рамели хисар и се договаря с Гюлбахар за отмъщението за смъртта на Баязид. Мурад също навестява Гюлбахар и иска, тя да му каже името на пашата, който й помага. Тя се съгласява да каже, в замяна на това, да положат тялото на Баязид до гроба на султан Ахмед. Мурад се съгласява. Обаче Гюблахар лъже за името на пашата. Мурад лично убива човек, който няма нищо общо със заговора срещу Мурад.


На поредното заседание на Съвета на дивана, Силяхтар чете указ на Султан Мурад, с който отменя закона за престолонаследяването. От сега нататък, тронът ще бъде предаван от баща на син, а не, както досега, по старшинство на шехзаде. Кьосем възприема този указ като предвестник на смъртното наказание на Касъм и Ибрахим. Синан паша докладва, че зад указа стои Силяхтар, че именно Силяхтар настройва Султана срещу нея.

Мурад и Кьосем отново се скарват.

Синан паша съобщава на Повелителя, че Кьосем свиква Съвета за извънредни ситуации, където критикува този указ. За заседанието оповестява Яхия ефенди, но замълчава пред Мурад за участието на Кьосем.

Мурад подписва указ за заточението на братята си в тъмницата на територията на двореца.

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови


Рекламата

loading...

Анкета

Обичате ли съпруга/та си?
 
loading...