"ВЕЛИКОЛЕПНИЯТ ВЕК: КЬОСЕМ" - УБИВАТ КЕМАНКЕШ ПДФ Печат Е-мейл

 

 

В харема се готвят за евакуация, а Хюмашах и Атике идват на помощ на изпадналия в отчаяние Ибрахим. Валиде Султан дава знак на Турхан, че шехзаде е в ръцете й. Хасеки султан е принудена да се съгласи на това трона да бъде предаден на сина й и Кьосем да стане отново регент на шехзаде Мехмед. Кьосем провъзгласява своя внук за нов султан. Кеманкеш хваща сваления султан, получил от Хюмашах  прощален поздрав и покоите на покойния луд султан Мустафа.

Атике султан се опитва да освободи Ибрахим от тъмницата. На тайно заседание на държавните мъже Валиде Султан получава фетва от шейх ул Ислам, в което се разрешава наказание за сваления султан. Валиде иска съвет от Кеманкеш. Турхан султан изпраща в Стария дворец Телли Хюмашах и по-късно съобщава на Кьосем султан за ферман, издаден на нейния син. Джинджи Ходжа получава заслужено наказание. Кьосем посещава своя син в тъмницата и става свидетел на неговата смърт.

Атике узнава от Мелек хатун, какво се е е случило и в гнева си обявява на майка си, че заедно с Исмихан напуска Топкапъ. Турхан научава от Сиявуш ага за смъртта на Ибрахим.


Кьосем султан има видении, в което Махпейкер Настя я упреква за нейните действия.

В 1651 година Султан Мехмед решава да обяви под влияние на своята майка лишаването на Кьосем султан от регентски права, но Валиде Султан на заседание на съвета на дивана прекратява опитите за това действие. Кьосем султан е решена да махне своя внук от трона и да го замени със сина на Салихи Дилашуб – шехзаде Сюлейман, първоначално Кеманкеш възразява, но после се съгласява с нея.

Лалезяр хатун помага Турхан да спаси своя син от смъртно наказание и сериозно разговаря с Кьосем султан. Кьосем издава смъртно наказания на Лалезар калфа, за това че я е предала ислед това решава да извърши държавен преврат с помощта на еничарите, но Кушчу Мехмед ага съобщава това на Турхан. През нощта Кьосем султан, заедно с Хаджъ ага си спомнят за миналото и двамата заедно се отправят към Кулата на Справедливостта, за да дадат сигнал на верните си хора. Но Хаджъ ага попада в капан и умира от ръката на Сюлейман ага. В харема Турхан султан вижда как масово убиват хората на Кьосем султан в това число и наложниците. Сиявуш ага взима в плен Хюсеин ага, а Мехмед паша Кьопрюлю убива Кеманкеш.

 

 

Рекламата

loading...

Анкета

Обичате ли съпруга/та си?
 
loading...