ДА КУПИМ ЛИ ИМОТ С ТЕЖЕСТИ? ПДФ Печат Е-мейл
Написано от admin   

 

Ако сте открили мечтания дом, но той има тежести, не бързайте да се отказвате. Покупката на имот, ипотекиран в полза на банка, не е никак сложна. Само трябва да сте предварително запознати как се процедира в този случай, за да елиминирате финансовия риск.

Възможен е следният сценарий: сумата, която продавачът дължи, е 100 хиляди лева, а сумата, която купувачът трябва да плати е 90 хиляди лева. Какъв е най-добрият вариант за купувача – да купи имот с тежестите и да ги погаси след това или да се погасят първо тежестите и след това да се изслуша сделката?

В описания случай имате няколко възможности, разкрива консултант Младен Садинов. Естествено, когато купувачът купи имота, ще иска ипотеката да бъде заличена. Затова е необходимо да се уточни с банката дали ще се предоставя друго обезпечение за остатъка от кредита или този остатък ще бъде погасен с други средства от длъжниците.

По думите на експерта за купувача е важно да има официално писмо, че след като сумата от продажбата на имота (90 хиляди лева) постъпи по сметка в банката, ще му бъде издадено искане за заличаване на ипотеката. Разбира се, цялата сума от продажбата трябва да отиде за погасяване на задължението.

Садинов съветва всички плащания (капаро, междинни плащания и др.) да бъдат правени по банков път в сметка на длъжника в банката-кредитор. Това трябва да бъде много внимателно и обстойно описано в предварителния договор.

Купувачът не бива да се притеснява заради предсрочното погасяване на кредита и разходите, свързани с него. Това е изцяло отговорност на продавача и те не се калкулират в цената на имота.

Няма нищо страшно в това, да се купи ипотекиран имот, успокоява консултантът. Положителен е фактът, че банката е приела имота като обезпечение, означава, че документално всичко около имота е в ред. Обикновено банките правят много сериозен правен анализ на предлаганото обезпечение и, ако има нещо, което да не е както трябва, отказват да го приемат.

Парите трябва да се преведат по сметка на собственика, но под условие – да се използват за погасяване на кредита, допълва специалистът. Това може да стане поспециална сметка с титуляр продавача на имота и предназначена за погасяване на кредита. Колкото до това, как ще стане документалното оформяне на прехвърлянето на парите, това не е проблем на купувача.

Въпросната сметка на продавача е създадена специално за този случай, уточнява Садинов. Той няма възможност да тегли пари от нея. Постъпилите по нея средства отиват единствени за погасяване на задължението. Това условие се поставя още при откриване на сметката.

Дали остатъка от 10 хиляди лева ще бъде внесен предварително или ще бъде предоставено друго обезпечение, това трябва да се уточни преди сделката. За купувача е важно да има писмо от банката, с което тя го уверява, че след постъпване на въпросните 90 хиляди лева и прехвърлянето им за частичното или пълно погасяване на кредита, ипотеката върху имота ще бъде заличена.

Имотният консултант не препоръчва купувачът да влиза в дълг (да купува имота заедно с ипотеката). В този случай банката ще иска от него всички документи и доходи, които стандартно се изискват при кандидатстване за кредит. За гарантиран успешен край е добре с нещата да се заеме човек, който знае какво точно трябва да се направи.

 

www.pariteni.bg

 

Рекламата

loading...

Анкета

Обичате ли съпруга/та си?
 
loading...