КАК ДА СЕ СДОБИЕМ СЪС СЛЪНЧЕВ ЗАГАР БЕЗ РИСКОВЕ ЗА КОЖАТА? ПДФ Печат Е-мейл
Здраве - Кожни болести
Написано от admin   

 

 

 

 

Козметичната индустрия са разработили богата гама от защитни средства с UVA и UVB филтри, както и универсални, поглъщащи лъчите от двата спектъра.

Как да изберем подходящия филтър за нашата кожа?

В зависимост от способността си да произвежда защитен пигмент меланин кожата се дели на 4 фототипа: от светъл келтски до тъмен южен. Към първия се отнасят хората със сини (зелени) очи и руса (рижа) коса. Средните два са междинни, а четвъртият включва тъмнокоси и тъмнооки С мургава кожа. На тази база се избира факторът за защита, обозначен върху опаковката. Първият тип кожа изисква средства с по-висок фактор на защита, последният - с по-нисък.

Как да разпознаем подходящите за нас козметични продукти?

При маркировката на козметиката се използват обозначенията UVA PF в следния диапазон: до 2,7 - ниска защита (непродължителна); от 2,8 до 5,4 - средна защита; от 5,5 до 8,1 ­висока защита (дълготрайна); и над 8,2 - свръхвисока защита.

Кога да поставяме защитния крем ?

Важна е и интензивността на слънчевите лъчи. Предпазните средства се нанасят 10-15 минути преди излагането на слънце, за да има време да се задейства. Специално внимание трябва да се отделя на рисковите зони: нос, уши, брадичка, плещи.

Използвайте защитни козметични средства, според различната интензивност на лъчите на едно или друго място

Докато градският смог задържа UV-лъчите, високо в планината атмосферният слой, способен да ги поглъща, е по-тънък. Близо до водоем (море, басейн, река) интензивността на лъчението се увеличава с 10% заради отразяването им от водната повърхност. За пясъка на плажа този показател е 10-25%. Това означава, че в градска среда факторът на защита може да е по-нисък, в останалите случаи трябва да бъде висок. Компромисният "градски" фактор е 15, за южните курорти трябва да бъде минимум З0, а за деца и хора с повишена чувствителност на кожата дори 50 и повече.

Само в слънчеви ли дни трябва да поставяме защитните средства?

 

Знайте, че дори денят да не е слънчев, кожата е подложена на не по-малко от 60-70% облъчване, тъй като UV лъчите проникват през облаците.

 


 

Рекламата

loading...

Анкета

Обичате ли съпруга/та си?
 
loading...