НОВ МЕТОД ЩЕ ПОМАГА ЗА ЛЕЧЕНИЕТО НА ПСОРИАЗИС ПДФ Печат Е-мейл
Написано от admin   

 

Новата апаратура се казва RSOM и представлява сканираща оптоакустична мезоскопия. Устройството създава неголеми лазерни пулсации, които леко затоплят тъканта, преди да се проведе прегледът. Сензорът улавя вълните и ги анализира, след което създава изображения с висока резолюция на това, което се случва под кожата, пише в."Галерия".

RSOM вече е тествана върху пациент

с псориазис и е помогнала на учените да определят дебелината на кожата им, капилярната гъстота, броя кръвни тела и нивото на кръвоснабдяване в кожата като цяло. Тази система в бъдеще би могла да бъде използвана, за да диагностицира заболявания като рак на кожата и дори диабет. Проф. др Василис Нциакристос, който е директор в института по биология и медицина в Мюнхен, твърди, че най-доброто в новия метод е липсата на радиационно облъчване.

Обикновено псориазис, а и другите кожни заболявания се диагностицират с визуален преглед и рядко с биопсия, която сега беше единствения начин да се види какво сe случва в дълбочина.


До момента медицината все  още не може категорично да разбере от какво се причинява тази кожна болест. Наскоро учени от Университета в Бригам проведоха изследване, което позволява разработване на концепция за борба с псориазиса. Според изследователите основната причина за появата на този кожен проблем е погрешна реакция на имунната система, причинена от структурата на Т-клетките. В рамките на експериментите учените са успели да увеличат популацията на Т-клетките, които се борят с болестта и причиняват изсушаване и "разтваряне" на кожните лезии. Учените вярват, че намирането на решение на проблема с Т-клетките на човешката ДНК в близко бъдеще ще помогне да се разработи метод за лечение, който ще може напълно да победи тази неприятна болест.


Засега има три различни вида лечение на кожния проблем.

Първият е локално лечение, което  представлява прилагане на различни кремове, унгвенти, лосиони и масла директно върху повърхността на кожата.

Вторият е системно лечение чрез таблетки, приети през устата, или инжекционно прилагане на лекарствените средства.

Третият, до който се прибягва при тежка форма на псориазис, е фототерапия  лечение с ултравиолетова светлина от естествени или изкуствени източници.

Въпреки многобройните терапевтични възможности лечението на псориазис е сериозно предизвикателство. Заболяването е непредсказуемо, има цикличен характер на влошаване и подобрение. Ефектът от лечението също не може да бъде предсказан, тъй като при различните хора той е напълно различен.


 

Рекламата

loading...

Анкета

Обичате ли съпруга/та си?
 
loading...