СИМПТОМИ НА БРОНХИАЛНА АСТМА ПДФ Печат Е-мейл
Здраве - Белодробни заболявания
Написано от admin   

 

Какво представлява бронхиална астма?

Бронхиалната астма е заболяване, което се характеризира с пристъпи на внезаnен. задух вследствие спазъм (стеснение) на  малките бронхи.

Причини за бронхиалната астма

Спазмът на бронхите се получава вследствие на съкращаване на гладката пръстеновидна мускулатура, предизвикано от дразнене на блуждаещия нерв. При бронхиалната астма едновременно се получава набъбване на лигавицата и отделяне на секрет, който се състои предимно от слуз.

В развитието на бронхиалната астма голяма роля играе състоянието на централната нервна система.  От  астма често боледуват хора с неустойчива нервна система.

Известно е, че бронхиалната астма понякога се развива под влияние на остро психично преживяване (психична травма). Наблюдавани са случаи на заболявания  у лица, прекарали тежки нервни сътресения.

Описан е случай, когато у  болна започнал пристъп от астма при виждането на изкуствено направени рози; обикновено пристъпът у нея се е появявал от миризмата на рози. Това показва, че в дадения случай пристъпът е възникнал вследствие на условния  рефлекс.

За развитието на бронхиалната астма голямо значение има повишената чувствителност към определени вещества - алергени (алергична реакция).

Така пристъпи на бронхиалната астма се предизвикват от миризмата на сено, някои цветя, вълна, пера, конски косми и пот, а също и при употреба на някои хранителни продукти: риби, яйца, раци, ягоди и  др.

Не винаги болният от астма реагира само на определени алергени. Понякога въобще прахът или различни миризми предизвикват астматичен пристъп.

Обикновено в отговор на инфекцията в организма се изработва имунитет, т. е. невъзприемчивост към повторно заразяване със същите бактерии. Понякога настъпва друга реакция, противоположна на имунитета, тъй наречената алергична реакция.

Понякога в рода на страдащи от астма се наблюдават различни алергични заболявания. Възможно е, че различните изменения в организма, станали в цял ред поколения у сензибилизирани лица, могат да се предават и по наследство. В такъв случай такива лица са предразположени към алергични заболявания, т. е. те стават по-реактивни към едни или други дразнения, идващи от околната среда, че реактивността на макроорганизма, в това число явленията на имунитет и алергични реакции, се регулира от централната нервна система. Следователно главната роля в развитието на бронхиалната астма като алергично заболяване принадлежи на централната нервна система. Понякога за развитието на астма способстват носоглътъчните полипи, изкривяване на носната преградка. Изглежда,  че дразненията на носо­глътката могат  рефлекторно да предизвикват пристъпа на астма. Изстиването на организма, влажно помещение и влажен климат също способстват за възникване на астматичен пристъп, т. е. тези външни фактори изменят реактивността на организма.

Симптоми на протичане на бронхиалната астма

Обикновено пристъпите на бронхиална астма възниквпат внезапно, често през нощта. За облекчаване на дишането болният сяда, опира се с ръце в масата, на бедрата си, за да фиксира раменния пояс. Благодарение на това спомагателните дихателни мускули също вземат участие в дишането . През време на пристъпа вдишването бива късо, а издишването много забавено и затруднено. Лицето на болния изразява страдание, болният не се движи, избягва да яде и даже да разговаря, тъй като най-незначителните движения засилват въздуха.

Лицето на болния става подпухнало; напрягането на мускулите предизвиква венозен застой, вследствие на което устните посиняват. Въздухът излиза със сила от стеснените бронхи, затова дишането се придружава със свиркане и хрипове. През време на пристъпа с кашлицата се отделя неголямо количество лепкави гъсти слузести храчки.

При перкусия се отбелязва белодробен тон с тимпаничен оттенък­тъй нареченият кутиен. При аускултация на белите дробове се чуват много свиркащи и хъркащи хрипове.

Понякога пристъпите са съвсем кратки, само няколко минути, друг път те продължават с часове, а даже и с дни. Между пристъпите болният се чувствува съвършено здрав. Пристъпите могатда се явяват всеки ден, даже по няколко пъти на ден, а могат да не се повторят с години. Честите пристъпи предизвикват отслабване и изтощаване на организма, действуват потискащо на психиката на болния.

Бронхиалната астма е хронична болест; с течение на времето продължителните и тежки пристъпи водят към развитие на хроничен бронхит и емфизем.

 

 

Рекламата

loading...

Анкета

Обичате ли съпруга/та си?
 
loading...