ДЕПРЕСИЯ ПДФ Печат Е-мейл
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
Психично здраве - Състояния
Написано от admin   

 

 

Депресия. Какво представлява депресията?

Депресията е чувство на обреченост и тъга. Понякога се чувстваме тъжни, но това усещане обикновено е краткотрайно и преминава в рамките на няколко дни. Когато човек има депресивно разстройство, то пречи на ежедневния живот, пречи на нормалното му общуване с другите, пречи на работата, и причинява болка, както за лицето с разстройство, така и на тези, които живеят с него. Депресията е често срещано заболяване.

Много хора с депресивни заболявания никога не търсят лечение. Но по-голямата част, дори и тези с най-тежка депресия, могат да получат помощ, която да промени живота им. Психотерапия и подходящи медикаменти могат да подобрят състоянието или да премахнат напълно депресията.

Какви са различните форми на депресия?

Има няколко форми на депресивни разстройства.

Голямо депресивно разстройство, известно още като тежка депресия, се характеризира с комбинация от симптоми, които пречат на способността за работа, сън, пречат за нормално хранене, пречат да се изпитва наслада от живота. Епизод на тежка депресия може да настъпи само веднъж в живота, но по-често, това състояние се повтаря през целия съзнателен живот на една личност.

Дистимия. Дистимията се характеризира с дългосрочно присъствие (две години или повече) на по-леки симптоми, които не пречат на страдащия да води нормален живот, но може да окажат сериозно влияние върху качеството на живота му в определена насоченост.

Съществуват и други видове депресия, които не са подвластни на горните обстоятелства. Те включват:

Психотична депресия. В този случай депресията се придружава от някаква форма на психоза, като при нея се наблюдава скъсване с реалността, халюцинации и заблуди.

Следродилна депресия, която се диагностицира при много млади майки. Младите майки развиват големи депресивни епизоди в рамките на един месец след раждането.Смята се, че 10-15 процента от жените след раждане развиват следродилна депресия

Сезонно афективно разстройство. То се характеризира с появата на едно депресивно състояние по време на зимните месеци, когато е налице по-малко естествена слънчева светлина. Тази депресия изчезва през пролетта и лятото.

Какви са признаците и симптомите на депресията?

Хората с депресивни заболявания не изпитват едни и същи симптоми. Силата, честотата и продължителността на симптомите варира в зависимост от индивида и неговото заболяване.

Симптомите на депресия включват:

 

 • · Усещане за тъга, тревожност или "празнота”
 • · Чувство на безнадеждност и / или песимизъм
 • · Чувство на вина, безполезност и / или безсилие
 • · Раздразнителност, безпокойство
 • · Загуба на интерес към дейности и хобита. Невъзможност да се изпитва удоволствие, включително и при секс
 • · Умора и намалена енергия
 • · Затруднена концентрация, припомняне на информация и вземане на решения
 • · Безсъние, събуждане рано или прекалено спане
 • · Преяждането, или загуба на апетит
 • · Мисли за самоубийство, опити за самоубийство
 • · Постоянни болки, главоболие, спазми или храносмилателни проблеми, които не изчезват дори и при лечение

 

Кои са съпътствуващите заболявания с депресия?

Депресията често съществува с други заболявания. Тези заболявания могат да предхождат депресия, или да бъдат предизвикани от нея

Състоянията, които съпътствуват депресията са:

 

 • тревожни разстройства, като пост-травматично стресово разстройство (ПТСР),
 • обсесивно-компулсивно разстройство,
 • паническо разстройство,
 • социална фобия ,
 • генерализирано тревожно разстройства.

 

Депресията често съществува с други сериозни медицински заболявания като сърдечно-съдови заболявания, инсулт, рак, ХИВ / СПИН, диабет, болестта на Паркинсон и др.

Какви са причините за депресията?

Не съществува конкретна причина за проявата на депресия. Депресията вероятно е резултат от комбинация от генетични, биохимични и психологически фактори, както и фактори от околната среда.

Лекарят или психотерапевтът са хората, които единствено могат да помогнат адекватно при депресия.

 

 

Рекламата

loading...

Анкета

Обичате ли съпруга/та си?
 
loading...