ОРНИТОЗА ПДФ Печат Е-мейл
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
Здраве - Белодробни заболявания
Написано от admin   

 

Пситакоза. Какво представлява пситакоза?

По-тежката форма на орнитозата пситакоза се причинява от вирус и се пренася от папагалите. Тази форма-протича като коремния тиф със силно главоболие, фарингит, диарии и с огнищна перихилерна пневмония. Болният отделя кървави храчки и се развива сърдечно-съдова слабост, психични смущения и делири

Орнитоза. Какво представлява орнитоза?

По-леката форма, която се среща и у нас - орнитозата - се причинява от същия вирус. Тя не е рядка, но не се диагностицира. Инкубационният й период е от 10 до 14 дни. Заразата се пренася от болни гълъби, кокошки, пуйки, гъски, юрдечки и други птици. Предава се чрез контакт с болната птица и вирусът прониква през стомашно-чревния тракт. Инфекции от ядене на птиче месо не са установени. Може да се предаде и чрез пряк контакт с болния или чрез замърсен прах от птичи изпражнения.

Симптоми при орнитоза

Орнитозата протича по-леко от пситакозата. Започва с температура, която за няколко дни стига до 39 градуса. Болният има силно главоболие, катарални симптоми, болки по ставите, брадикардия, понякога и епистаксис. Към края на първата седмица се развиват бронхопневмонични огнища. Инфилтратите отначало са едностранни, изхождат от хилуса, по-големи и по-малки, нежни, размазани, а след това се развиват и от другата страна. Болният кашля и вади слузно-гнойни храчки, които често са кървави. На тези места болният усеща бодежи. Черният дроб се увеличава, явява се уробилиногенурия и положителна диацо-реакция. При по-тежки случаи се развива хепатит. В началото кръвната картина се характеризира с левкоцитоза, а след това с левкопения със силно олевяване и токсични гранулации в левкоцитите. В инфектираните клетки могат да се открият елементарни телца. Утаяването на еритроцитите е умерено ускорено.

В началото на заболяването вирусът се открива в кръвта, а после и в храчките.

Заболяването протича в едни случаи като по-тежък или по-лек коремен тиф (тифозна форма), а в други случаи - като rриnозна пневмония (лека форма).


 

Рекламата

loading...

Анкета

Обичате ли съпруга/та си?
 
loading...