ТУБЕРКУЛОЗА ПДФ Печат Е-мейл
Здраве - Белодробни заболявания
Написано от admin   

 

 

Кои органи най-често се засягат от туберкулозата?

От туберкулоза могат да бъдат засегнати всички органи, но най-често се наблюдава заболяване на белите дробове - до 85-90%от всички случаи на туберкулоза.

Какво причинява туберкулозата?

Туберкулозният бацил, размножавайки се в белите дробове и разрушавайки ги, се отделя заедно с храчките, поради което храчките са опасни за околните. Изплютите на пода или земята храчки, след като изсъхнат, се превръщат в прах, в който туберкулозните бацили се запазват. Заедно с праха човек вдишва и туберкулозните бацили. По този път те попадат в белите дробове.

Освен това при кашляне във въздуха попадат на сравнително голямо разстояние капчици от слюнките и храчките. В които също могат да се намират туберкулозни бацили. Здравите хора вдишват заедно с въздуха и тези капчици. Такова предаване на инфекцията се нарича капково.

Начини за заразяване с туберкулоза

Заразяването може да стане и по контактен път при непосредствено общуване с туберкулозните болни или чрез заразени от тях предмети. Така заразяването става чрез ръкуване, целувки, предмети, с които се е ползвал болният: постелки и завивки, кърпи за лице и нос, съдове, книги, играчки и пр.

В някои случаи изпражненията също са заразни вследствие на гълтане на храчките или поради болни от туберкулоза черва. При туберкулоза на бъбреците туберкулозни бацили могат да се открият и в урината.

Туберкулозата може да бъде вродена, тъй като в белите дробове у новородени понякога се намират туберкулозни изменения. Вродената туберкулоза е извънредно рядко явление. Между кърмачета туберкулоза се среща рядко. Колкото по-големи са децата, толкова по-често сред тях се откриват туберкулозни.

Заразяването става при непосредствено общуване с туберкулозно болни най-често по контактен или капков път.

Забелязано е, че лица, в чиито семейства има туберкулозно болни, по-бързо и по-лесно заболяват от туберкулоза.

В по-редки случаи туберкулозните бацили попадат в организма през червата с храната.

Кои фактори способстват за заразяването с туберкулоза?

Освен заразяване с туберкулозна инфекция за развитието на туберкулозния процес в организма са необходими и други условия. Всички причини, които водят към отслабване на организма у човека, към намаление на неговата имунна система, способстват за развитието на туберкулозната инфекция.

Реактивността на организма и състоянието на централната нервна система имат голямо значение за развитието на туберкулозната инфекция.

Голямо значение се придава на предразполагащите причини, тъй като развитието на туберкулозата и неблагоприятното й  протичане зависимост  най-вече от наличността на тези причини, които отслабват съпротивляемостта на организма.

Главни и най-чести предразполагащи причини са социалните, както и правилното хранене.

 

 

Рекламата

loading...

Анкета

Обичате ли съпруга/та си?
 
loading...