ВАРИЦЕЛА ПДФ Печат Е-мейл
Детски - Болести
Написано от admin   

 

 

 

Какво представлява варицела?

Лещенката се причинява от вирус и е силно заразна болест, засягаща предимно децата. При възрастни същият вирус причинява особена болест, която се нарича херпес  зостер.

Начин на заразяване с варицела

Източник на заразата е болният и предаването и става по въздушно-капков път.

Инкубационен период

Инкубационният период трае от 9 до 21 дни. След леко изразени начални прояви (умерена температура, леки катарални явления и отпадналост), които траят 1-2 дни се появява характерен обрив, наподобяващ по форма лещени зърна, поради което народът нарича тази шарка лещенка.

Симптоми на варицела

Обривът се разпространява по цялото тяло, като засяга и окосмената част на главата. В началото той се появява под формата на малки възелчета, еволюиращи бързо в мехурчета. В началото мехурчетата са изпълнени с прозрачна течност, която скоро помътнява. В течение на 4-5 дни мехурчетата засъхват и се покриват с корички. Характерно е, че обривът се появява на 2-3 вълни, което позволява едновременно да се видят възелчета, мехурчета и засъхващи мехурчета с корички (обривът се оприличава на картината на звездно небе). Понякога обривът се придружава от сърбеж, заболяването най-често преминава, без да оставя следи, но при разчесване и допълнително инфектиране на мехурчетата могат да останат белези.

Прогнози при варицела при възрастни и деца

Протичането на заболяването обикновено е леко, но при възрастни хора може да протече тежко. По-тежко протича и при деца, които по време на заболяването са били лекувани с  кортизонови препарати. В редки случаи лещенката може да даде усложнение - енцефалит, който протича с понижен мускулен тонус, замъглено съзнание, гърчове и други нервни прояви.

Лечение на варицела

Ефективни лекарствени средства срещу варицелата не съществуват. Болните се изолират в дома. Контактните,  неболедували деца, се изолират от 11-ия до 23-ия ден от контакта.

При възрастните, вирусът,  който причинява варицелата, предизвиква болестта херпес зостер.

Херпес зостер се характеризира с ограничен мехурчест обрив, който най-често се разполага по кожата на гръдния кош, поясната област или върху лицето. Обривът се разполага по хода на кожните нерви и се придружава със силна невралгична болка.

 

 

Рекламата

loading...

Анкета

Обичате ли съпруга/та си?
 
loading...