ЗАЩО КОЖАТА СТАРЕЕ? ПДФ Печат Е-мейл
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
Здраве - Кожни болести
Написано от admin   

 

Какво причинява стареенето на кожата?

Стареенето на кожата е част от цялостното стареене на човешкия организъм, каза пред Агенция "Фокус" доц. Мирослава Кадурина, един от най-добрите дерматолози у нас . Към момента на учените са известни два вида стареене на кожата: вътрешно и външно. Вътрешното стареене е естествен процес на „амортизация” и за съжаление е неизбежен.

Кога започва стареенето на кожата?

Счита се, че този процес започва в средата на двайсетте ни години, когато производството на колаген в организма ни се забавя и възстановяването на кожните клетки започва да изисква повече време. На този етап ефектът от стареенето на кожата може да не е видим, но с течение на времето става все по-явен. Някои от промените, които се забелязват, са появата на бръчки, „вдлъбване” на бузите и очите и изтъняване на кожата. Важно е да се знае, че при този вид стареене на кожата генетиката играе важна роля.

Какво причинява външното стареене на кожата?

Външното стареене, от друга страна, се причинява предимно от външни фактори и за съжаление ускорява процеса на естествено стареене на кожата. Най-сериозният фактор от околната среда, който причинява това външно стареене, е излагането на слънце. Слънчевото ултравиолетово лъчение нанася сериозни вреди на кожата ни, затова трябва да предпазваме кожата си от него още от ранна възраст. Стареенето е необратим процес и няма как да го избегнем, но можем значително да го забавим като се предпазваме от потенциалните опасности и избягваме вредни навици като употребата на алкохол, тютюнопушенето, недоспиването и големите количества стрес.

 

 

Рекламата

loading...

Анкета

Обичате ли съпруга/та си?
 
loading...