"ВЕЛИКОЛЕПНИЯТ ВЕК: КЬОСЕМ" - ВАЛИДЕ КЬОСЕМ СУЛТАН ПОЧВА ВОЙНА И С НОВИЯ СУЛТАН ИБРАХИМ ПДФ Печат Е-мейл

 

 

Хаджъ ага съобщава на валиде, че Ибрахим не вярва за смъртта на султан Мурад. Кеманкеш показва тялото на Мурад и почти безумния шехзаде отива в личните султански покои, къде Кьосем го провъзгласява за новия управник на Османската империя. Бременната Зарифа катун я ражда син на Ибрахим Осман.

Докато Синан паша умира от ръката на Великия везир, а Хаджъ ага се избавя от Ясеф ефенди, Дели Хюсеин убива Юсуф паша.

Кьосем султан дава пръстена на Ахмед за палеца му и става свидетел на неговата реч по време на възкачване на трона. Идва 1644 година. Евнухът Сюлейман ага съобщава на хасеки Турхан султан, майка на шехзаде Мехмед за това, че Повелителя се е върнал от Едрине с нова фаворитка. Наложницата отива при валиде Кьосем султан да се оплаква. Ибрахим заедно с Телли Хюмашах посещава личния си лекар.

Великият везир на заседание на Съвета на дивана празнуват венецианския посланик. Атике довежда на празника заточената в тъмница Зарифа и нейният син, което предизвиква конфликт между Повелителя и Турхан, в хода на който шехзаде Мехмед получава травма. Кьосем разбира, че нейният син има намерение да провъзгласи за наследник на трона Осман. Валиде съобщава това на Кеманкеш. Турхан влиза в конфликт със Зарифа в харема и се обединява с Кьосем срещу Осман.


По заповед на Кьосем главният евнух и Великият везир отпращат на кораб за Египет Зарифа и Осман, но те скоро се озовават в ръцете на венецианските пирати. Султанът е в шок от взетото решение и приема в Съвета на дивана Джинджи Ходжа с намерение да се противопостави на Кеманкеш. Този факт не се нрави на Кьосем. Атике наказва майка си, а след това прави предупреждение на Великия везир. Повелителят наказва Турхан и прекарва нощта с Тели Хюмашах

Мехмед паша научава истинските намерения на Турхан – тя иска да стане валиде Султан и да постави на трона шехзаде Мехмед. Кеманкеш поставя условия пред посланика на Венеция, да върне в Истанбул Осман и майка му или ще започне война. Дели Хюсейн съобщава на Ибрахим за участта на Осман и неговата майка и разгневения падишах обявява на майка си, че я изпращав заточение в Египет.


 

Добави коментар


Защитен код
Обнови


Рекламата

loading...

Анкета

Обичате ли съпруга/та си?
 
loading...