КАЛКУЛАТОР НА СТРАХА ПДФ Печат Е-мейл
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
Психично здраве - Паническо разстройство
Написано от admin   

 

 

 

Как да изчислим нивата на страха, който преживяваме по време на паническа атака?

Паническата атака се оценява от 0 до 10-а степен по сила. По-долу ще изброим степените, заедно с характеристика на паническата атака, отговаряща на всяка степен:

0 - отпускане - усещане за релаксация и спокойствие.

1 - незначителна тревожност – чувствате се леко неспокоен.

2 - мека форма на тревожност – пеперуди в стомаха, напрежение в мускулите, нервност.

3 - средна сила на тревожност. Налице е лек дискомфорт, сърцето, започва да бие по-бързо; учестено дишане; потни длани.

4 - ясна изразена тревожност. Дискомфорт, учестен пулс, нестабилни мускули, започвате да се чудите, как да поддържате контрола над тялото.

5 - започваща паническа атака. Ускорен пулс; накъсано дишане; замаяност; наченки на страх за загуба на контрол, подтик за бягство.

6 - средна по сила паническа атака. Сърцебиене; трудно дишане; дезориентираност или усещане за отделеност (чувство на нереалност); паника в отговор на загубата на контрол.


7-10 - много силна паническа атака. Симптоми в нивото: ужасяващ страх от полудяване или умиране, непреодолим подтик за бягство от застрашаващата среда, болезнено усещане за липса на изход, безпомощност, замъглено виждане, страдащия определя себе си като обречен от предстоящо фатално събитие, което той самият не може да определи, какво точно. Мисълта прехвърча от обект на обект, почти невъзможно е да се концентрира само върху едно нещо. Околната среда изглежда нереална, говорът се забавя, тялото изтръпва. Виждането е сякаш през тунел, някой от неподвижните предмети, сякаш започват да се движат. Чувствате се сякаш сте хипнотизирани и не знаете, кога ще излезете от това състояние. Мисълта изцяло е концентрирана върху страха. Невъзможно е по волеви път да се прекъсне този процес.


 


 

 

Рекламата

loading...

Анкета

Обичате ли съпруга/та си?
 
loading...