ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО ПДФ Печат Е-мейл
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
Психично здраве - Паническо разстройство

 

 

Причини за паническото разстройство

Когато започнем да изпитваме страх, от нова паническа атака, тогава вече говорим, за превръщането на паническата кризи в паническо разстройство. Или „страх от страха”.

 

Паническото разстройство се характеризира с внезапни епизоди на на страх, който се случва "неочаквано”, без каквато и да е видима причина. Интензитетът на паниката обикновено продължава не повече от няколко минути, но тя може да приижда на вълни в разстояние на два часа. По време на самата криза преобладават следните симптоми:

Симптоми на паническо разстройство

-Задъхване или усещане на задушаване

-Сърцебиене или ускорен пулс

-Замаяност и неустойчивост

-Треперене или разтърсване

-Трудно поемане на дъх и стягане в гръдния кош

-Чувство на нереалност – сякаш се наблюдавате отстрани

-Вцепененост или изтръпване на ръце и крака

-Горещи и студени вълни

-Болки в гръдния кош

-Потене

-Дискомфорт в корема

-Страх от полудяване или загуба на контрол

-Страх от умиране

Нива на страха

Паническата атака се оценява от 0 до 10-а степен по сила. По-долу ще изброя степените, заедно с характеристика на паническата атака, отговаряща на всяка степен:

7-10 - много силна паническа атака. Симптоми в нивото: ужасяващ страх от полудяване или умиране, непреодолим подтик за бягство от застрашаващата среда, болезнено усещане за липса на изход, безпомощност, замъглено виждане, страдащия определя себе си като обречен от предстоящо фатално събитие, което той самият не може да определи, какво точно. Мисълта прехвърча от обект на обект, почти невъможно е да се концентрира само върху едно нещо.Околната среда изглежда нереална, говорът се забавя, тялото изтръпва.Виждането е сякаш през тунел, някой от неподвижните предмети, сякаш започват да се движат.Чувстваш се сякаш хипнотизиран и не знаеш, кога ще излезеш от това състоятие. Мисъл та изцяло е концентрирана върху страха. Невъзможно е по волеви път да се прекъсне този процес.

6 - средна по сила паническа атака. Сърцебиене; трудно дишане; дезориентираност или усещане за отделеност (чувство на нереалност); паника в отговор на загубата на контрол

5 - започваща паническа атака. Ускорен пулс; накъсано дишане; замаяност; наченки на страх за загуба на контрол, подтик за бягство

4 - ясна изразена тревожност. Дискомфорт, учестен пулс, нестабилни мускули, започвате да се чудите, как да поддържате контрола над тялото.

3 - средна сила на тревожност. Налице е лек дискомфорт, сърцето, започва да бие по-бързо; учестено дишане; потни длани.

2 - мека форма на тревожност – пеперуди в стомаха, напрежение в мускулите, нервност.

1 - незначителна тревожност – чувствате се леко неспокоен< /span>

0 - отпускане - усещане за релаксация и спокойствие.

 

 

Рекламата

loading...

Анкета

Обичате ли съпруга/та си?
 
loading...