АГОРАФОБИЯ ПДФ Печат Е-мейл
Психично здраве - Паническо разстройство
Написано от admin   

 

За разлика от другите страхове, агорафобията в своята същност не е това, което са другите фобии - страх от нещо конкретно.

Обикновено фобиите се характеризират с факта, че страхът при тях се формира при вида на даден обект. Някои изпитват страх, например от змии, но никога не отбягват местата, където са ги срещнали.

 

Агорафобията, стартира сякаш от небитието и се проявява в места, където няма нищо страшно на пръв поглед – огромни магазини, открити пространства, зали, метро и т.н

Страхът, свързан с определен обект не е толкова опасен, защото, той винаги се асоциира с нещо известно и конкретно. В тази ситуация, страхът се ограничава единствено до присъствието на обекта. При агорафобията, обаче, страхът няма ясни индикации, откъде е дошъл, колко време ще продължи, както и не се знае причинителя, който да се избягва.

Агорафобиците изпитват екстремен страх, който предизвиква различни по сила симптоми.

СИМПТОМИ НА АГОРАФОБИЯТА

Симптомите при агорафобията са физически и психически

психически

· Злоупотреба с транквилизатори и алкохол с цел да притъпят симптомиете

· Депресия

· Страх от загуба на контрол

· Различни фобии

· Обърканост

· Панически атаки

· Страх от припадък

· Страх от сърдечна атака

· Страх останалите да не разберат за състоянието

физически

· Усещане, че си отделен от обкръжението

· Учестен пулс

· Шум в ушите, размазано виждане, сухота в устата, изпотяване

· Трудно дишане

· Стомашно разстройство

· Повръщане

· Замаяност

· Омекване и нестабилност в мускулите

· Стягане в гърдите

· Засядане в гърлото и трудно прeглъщане

· Обезчуствяване на някои части на тялото

· Усещане на студени или топли вълни

За онези, които изпитват внезапен, неочакван страх - преминаващ в паника, цялата тази тревожност прилича на предизвикана от самата среда изживяване. То е съкрушително по своята сила. Страхът, които не е свързан с конкретен обект е с толкова силно усещане на ужас и насилие, че дори създава впечатление в агорафобикът за загуба на контрол и полудяване.

Това ниво на страх води до отчаяно търсене за причината на състояние. Когато поводът не може да се определи, тогава повечето решават, че причинителя на атаките са местата, където те се появяват.

Агорафобикът няма рационално обяснение, защо е така, но по-добре това обяснение, отколкото изобщо липса на такова. Възприемайки това вярване, агорафобикът започва да отбягва местата, където е изживял паническа атака, защото предполага, че те биха могли да инспирират нови пристъпи.

Страдащите отбягват нарочените ситуации, но паниката продължава да се появява сякаш “от нищото” на други места.

В поведението на агорафобиците се създава нов модел и ново мислене ”какво би станало, ако …”. Така разсъждава страдащия, когато взима решение да направи нещо или не.

Докато в един момент агорафобикът решава, че най-сигурното място на света е неговия дом, той се превръща в доброволен затворник..

След като мястото, където паниката възниква не е реалния обект на страха, тогава кое е това нещо, което го предизвиква?

Сочат се много причини - от дисфункция на вътрешното ухо, минавайки през химичен дисбаланс в мозъка, хипогликемия, чувствителност към съединения на калция, поведението в детството, и се стигне до силно травмиращо преживяване. Вероятно причината се крие в комбинацията от всичко това

За да се намалят симптомите е необходимо да се спазват следните точки – определени диети, физически упражнения, социални контакти, положителни емоции, философско и духовно удоволетворение.

Най-страшните изпитания за агорафобиците, това са симптомите на страха. Те могат да бъдат намалени с различни релаксиращи и десенсибилизиращи техники. Важното е да се разбере, че в дъното на всичко стои задачата – да се разгадае философското значение на този страх. Това е много интимен, сакрален страх, който трябва да бъде дефиниран и изказан на глас.

Доста често агорафобиците си правят различни изследвания, за да открият първопричината във физическото си тяло. Те я търсят вътре в себе си, но откриват…Нищо!

За да получат някаква минималан увереност в живота е необходимо да направят анализ на това, което се случва. Може би трябва да запазите своята идентичност. Затова е нужно да развиете умения, за да можете да се защитавате, но те само във физически смисъл. Необходимо е да застанете пред света и да кажете, “Аз съм това, което съм! Харесвам се и не желая другите да ме променят!” Вие трябва да сте достатъчно уверени в себе си и в това, което правите, за да можете да отстоявате всяка своя постъпка през околните.

 

 

Рекламата

loading...

Анкета

Обичате ли съпруга/та си?
 
loading...