РОЛЯТА НА ЖЕРТВА И ПАНИЧЕСКИТЕ АТАКИ ПДФ Печат Е-мейл
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
Психично здраве - Паническо разстройство
Написано от admin   

 

Ролята на жертва. Паническите атаки при хората, възприемащи себе си като жертви

Паническите атаки са характерни най-вече за хора, които възприемат себе си като жертви. Тази обреченост при повечето, се поражда още в детството.  Имало е моменти, когато родителите са струпвали всичко върху главата ви. Оставяли са малкия  ви брат или сестра изцяло да се грижите за тях. Тази отговорност е била прекалено голяма. Вие сте приели това като пренебрежение и лишаване от възможността да се развивате. Да правите  това, което ви носи удоволствие.

Може би сте имали майка, която  се е  грижела за вас,  така, като на нея и е било удобно, без да се съобразява изобщо с вашите желания. Наказвала ви е, когато сте проявявали самоинициатива. Вие сте израствали като личност, известна с името "личност, обучена  в детството да бъде жертва". По нататък от живота, сте станали подвластни изцяло на тази роля. Влиятелните личности са определяли посоките  в живота.

Поставяте ерудитите на пиедестал, а вие стоите смирени  пред тях и си водите бележки за основните ценности и начините, по които да ги достигате.

Личността с потребност  от страдание. Какъв е произходът на паническите атаки при нея?

Съществува агресия, която се стремим да потистнем. Когато някои началник ни вбеси, с радост бихме го цапардосали.  Служител във фирма побеснява от  несправедливото поведение на неговия шеф. Това поведение засилва  спомена за скриваната агресия в миналото, която е изпитвал  към баща си. Той изживява усещането за загуба на контрол над себе си, представя си, как го убива, въображенето му помага да види, как го души. Това го смразява, и за да се справи с усещането си, той го насочва към себе си. Избира начин да прикрие агресията си. Започва да упреква себе си за   всичко, така се превръща в жертва и страдалец.

Когато, обаче усещането на агресия е твърде силно  и жертвата вече не може да овладява тази емоция, се появява страхът.

Страхът, че няма да може да се справи го обсебва. На въпроса  : с какво точно не можеш да се справиш? Жертвата не е в състояние да определи. Истината е, че  се страхува от  липсата на сили, за да овладее мощта на емоцията и това я кара  да губи контрол над себе  си.

Личност с потребност да бъде контролирана.  Откъде произлизат  паническите атаки при нея?

Съществува и друг тип жертви, които пък изпитват потребност да бъдат контролирани. На подсъзнателно равнище те си избират такива партньори, които са властни и  се превръщат в регистратори на   техните  грешки. В детството си те са  изживявали различни фантази, за които са очаквали да бъдат наказани от своите родители.   Като възрастни те са развили потребност от контрол, без да осъзнават този факт, затова и търсят партньори, които да ги  наказват. Със своето поведение са привиличали точно такъв тип жени, или мъже, които  са се държали към тях по отвратителен начин, като са ги превръщали в жертва.

 

 

Рекламата

loading...

Анкета

Обичате ли съпруга/та си?
 
loading...