СВЕТОВЪРТЕЖ. ПРИЧИНИ ЗА СВЕТОВЪРТЕЖ ПДФ Печат Е-мейл
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
Здраве - Симптоми
Написано от admin   

 

Какво представлява световъртежът?

Световъртежът означава въртене на предметите пред очите в една или друга посока. Разбира се най-често посоката на въртене е хоризонтална. Като пример за подобно състояние можем да използваме въртенето около една ос. При спиране се наблюдава движение на обектите пред очите .В добавка към това състояние се усещат и различни вегетативни симптоми като – сърцебиене ,изпотяване, повдигане , залитане.този предизвикан световъртеж има различна продължителност, която се влияе от мястото,където е получен и от продължителността на въздействие.

Причина за световъртеж?

Световъртеж се получава и при абсолютно спокойно положение на тялото. Причината и мястото на увредата, които причиняват това състояние, може да се намират в кората на мозъка или пък ухото.


Симптоми при световъртеж?

Много по-често се среща световъртежа, известен като замайване, които създава усещане за превъртане на предметите пред очите, политане в една или друга страна, притъмняване с усещане за несигурност. Тук също се наблюдава повдигане и гадене. Често се описва възприятие като потъване, или пък пропадане заедно с леглото, наподобяващо морска болест или несигурност, която се изпитва след слизане от самолет или кораб.

Световъртежът се обуславя от различни области на мозъка. Това засягане е преди всичко функционално, изразяващо се в нарушение на кръвоснабдяването най-вече на ствола на мозъка, на вътрешното ухо или на малкомозъчните тъкани. Причини за това състояние, особено в по-млада възраст могат да бъдат от възпалителен или токсичен характер.

Лечение на световъртеж

Съвременната медицина разполага със средства, които могат да лекуват много успешно това състояние. Те с голяма точност могат да определят мястото на увредата , както и причината. Добрата диагностика създава предпоставки за успешно лечение. Има медикаменти, които лекуват, както причината така, така и функционалните нарушения.

Кога има световъртеж, болният трябва да остане на легло до пристигане на лекарския екип.

 


 

 

Рекламата

loading...

Анкета

Обичате ли съпруга/та си?
 
loading...