КАКВИ СА СИМПТОМИТЕ НА ЖЛЪЧНОКАМЕННА БОЛЕСТ ПДФ Печат Е-мейл
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
Здраве - Храносмилатена система
Написано от admin   

 

Симптоми на жлъчно-каменна болест

Жлъчнокаменната болест може да се прояви само с диспептични оплаквания - болните усещат късно след нахранване тежест в епигастралната област, имат оригвания и киселини. Понякога само след хранене с тлъсти храни (пържени яйца, сланина, тлъсти птици и др.) те получават тъпа болка в дясното подребрие. При натиск в областта на жлъчния мехур болният, особено ако се накара да поеме дълбоко въздух, усеща тъпа и неприятна болка.

Жлъчна колика

Характерна за жлъчнокаменната болест е жлъчната колика. Тя се обуславя от спастичното съкращение на мускулния слой на жлъчните пътища и вторичното разтягане на жлъчния мехур. Обикновено болката се явява през нощта, няколко часа след нахранване. Много често появата и е във връзка с консумирането в навечерието на тлъсти ястия, пържени храни и др. Болката е много силна, има режещ характер; продължава известно време, след това намалява и отново се подновява с голяма сила. Болката се излъчва към дясната раменна става и съответната плешка. В началото на пристъпа болката може да е разлята и да обхваща горната част на корема, но след това се ограничава в дясното подребрие. Пристъпът трае най-много няколко часа. Коликата понякога се получава няколко дни последователно, но може да се яви през седмици и години.


През време на коликата може да настъпи повишение на температурата, което се дължи на инфекция на жлъчния мехур или на рефлекторно дразнене на терморегулаторния център.

При обективното изследване през време на коликата се намира обтегнатост на мускулатурата в дясната горна част на корема, която при стихване на болката се отпуща.

През време на коликата болните се оплакват от повдигане, повръщане, подуване на кopeмa (вследствие на метеоризъм и намаляване на чревната перисталтика), задръжка на урината; установява се брадикардия. Тези явления са от нервнорефлекторен характер.

 

Рекламата

loading...

Анкета

Обичате ли съпруга/та си?
 
loading...