ВАСКУЛИТИ ПДФ Печат Е-мейл
Здраве - Кожни болести
Написано от admin   

 

Какво представляват васкулитите?

Васкулитите представляват възпалителни поражения на съдовата система (основно малките кръвоносни съдове). Най-често се срещат две от формите на заболяването - пурпура на Шьонлайн-Хенох (хеморагичен васкулит) и нодозна еритема (възлово-еритематозен васкулит).

Хеморагичен васкулит

Хеморагичният васкулuт е заболяване, при което се поразяват както кожата, така и вътрешните органи. Най-често заболяването се среща при хора на 25-30 г.

Симптоми при васкулити

Върху съвършено здравата кожа внезапно се появяват червени еритематозни петна. На фона им се оформят мономорфни пурпурозни елементи и заедно с това се появява обрив от уртикария. Наблюдава се рязко отичане на дермата и подкожно-мастната клетъчна тъкан. Обривите са съпроводени със силен сърбеж и се локализират главно върху свивките на краката (симетрично). По-рядко се появяват по ушните миди, по лицето и по предната част на ръката от китката до лакътя. Петната изпъкват над кожата. Постепенно те се превръщат в папули, след това във везикули и най-накрая изсъхват като корички. Петната могат да изчезнат безследно или да оставят след себе си трайна пигментация. Много рядко хеморачичният васкулит поразява лигавицата на устата или стомашно-чревния тракт.

Какво представлява нодозната еритема?

Нодозната еритема представлява дълбок васкулит с алергичен характер, който се появява при прилагането на някои лекарствени препарати или при инфекциозни заболявания.

Симптоми при нодозната еритема

Най-често се локализира по подбедриците. Върху предната им част се появяват симетрични плътни възпалителни напрегнати възли с размери от грахово зърно до яйце на врабче с яркорозово оцветяване. Възлите са леко издигнати над кожата, тъканта около тях е отекла. При натиск се забелязва известна болезненост. Броят на възлите може да бъде от 2 до 10. След 4-5 дни те стават по-малки по размер и се уплътняват, а болезнеността им намалява. Обривите не се сливат и не образуват язви. Пълното оздравяване може да настъпи след 4-5 седмици. Понякога на мястото на възлите остава временна пигментация и лющене.

При нодозната еритема болните се оплакват от общи разстройства: повишена температура, главоболие, обща слабост, вялост. Понякога се наблюдават болки в ставите и мускулите.

Лечение на васкулити

При лечение на васкулитите се прилагат такива растителни препарати като елда, пача трева, планинска арника, полски хвощ, мъртва коприва и др. Всички те притежават противо възпалително и противоалергично действие. Също така оказват положително влияние върху стените на съдовете.

 

 

Рекламата

loading...

Анкета

Обичате ли съпруга/та си?
 
loading...