КАК ДА СЕ СПАСИМ ОТ ОНИХОМИКОЗАТА? ПДФ Печат Е-мейл
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
Здраве - Кожни болести
Написано от admin   

 

 

Какво представлява онихомикозата?

Онихомикозата (гъбично поразяване на ноктите) най-често е вторично заболяване и се наблюдава при болни от трихофития, фавус, микоза на стъпалата.

Симптоми при оникомикозата

Нокътят при заболяването става чуплив, крехък, напуква се, придобива мръсно-сив цвят. Той е значително скъсен. Нокътният вал подпухва, отделя се от нокътната пластинка, от него може да се изстиска капка гной. Болният изпитва силна болка. Най-често се поразяват нокътните пластинки на 3-ия и 4-ия пръст на ръката.

Лечение на онихомикозата

Лечението при онихомикоза включва два етапа:

 

  • Отстраняване на ноктите
  • Прилагане на фунгицидни средства

 

Ноктите се отстраняват или хирургично, или с по­мощта на кератолични пластири. Външните фунгицидни средства се прилагат под формата на кремове, мехлеми, разтвори. По време на заключителния етап от лечението, преди нокътят да порасне, хиперкератитните маси, появяващи се върху нокътното ложе, трябва да се отстраняват, като се мажат с резорциново-салицилово­млечен лак (10%). Покритието, което се образува след намазването, се премахва с помощта на превръзка с 20%-ен салицилов мехлем. Нокътното ложе се маже с фунгициден разтвор в продължение на 3-4 месеца до израстване на ноктите.

 

 

 

Рекламата

loading...

Анкета

Обичате ли съпруга/та си?
 
loading...